Neka cijela kuća zamiriše: Donosimo jednostavan recept za tradicionalnu američku pitu od jabuka
S prstohvatom cimeta i uz dodatak karamele ili sladoleda od vanilije, taj jednostavan, starinski desert postaje ultimativna delikatesa.
Smatra se kako su pite od jabuka najtradicionalniji i najprepoznatljiviji od svih američkih deserata, a prvi puta su od prhkog tijesta, s bogatim nadjevom i specifičnom kombinacijom začina nastajale u Novoj Engleskoj, na istoku SAD-a.
Tijesto
- 700 grama glatkog brašna
- 250 grama margarina
- 1 vanilin šećer
- 200 grama šećera
- 2 jaja
- kora jednog limuna
- prašak za pecivo
Nadjev
- 2 kg kiselih jabuka
- 3 kašike šećera
- cimeta po želji
Način pripreme:
U brašno stavite šećer, dvoje jaja, vanilin šećer, izrendanu koru limuna, prašak za pecivo i na sobnoj temperaturi omekšali margarin. Mijesite tijesto dodavajući malo ulja, kako bi bilo prhko.
Kada umijesite tijesto podijelite ga na dva dijela tako što ćete za donju koru ostaviti dvije trećine tijesta, a za gornju jednu trećinu.
Jabuke operite, ogulite i izrendajte. Dodajte im šećer i cimet. Po želji možete ubaciti orahe, sitno isjeckane suhe šljive, bademe ili čak lješnjak. Promiješajte.
Tijesto za donju koru utapkajte u uljem podmazani pleh, preko stavite nadjev od jabuka.
Od preostalog tijesta napravite mrežu. Pecite u dobro zagrijanoj pećnici, na 150 stepeni, dok ne porumeni.
Dekorišite šećerom u prahu.