Nemate ideju za iftar? Pripremite paradajz supu, piletinu s tikvicama i puslice
Za supu vam je potrebno:
-
450 grama cherry paradajza
-
Jedna crvena paprika
-
Češnjak
-
Glavica luka
-
Četiri kašike maslinovog ulja
-
Kašika sušenog bosiljka
-
Dvije - tri stabljike celera, tanko narezanih
-
Tri kašike paradajz sosa
-
Kocka bujona od povrća
-
950 mililitara vode
-
So i papar
Priprema
Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Paradajz prerežite na pola, a papriku po dužini. Češnjeve češnjaka oljuštite i zdrobite oštricom noža. Ogulite i narežite luk na kolutove. Svo povrće staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Obilno posolite i popaprite. Pokapati maslinovim uljem i posuti bosiljkom. Dobro sjediniti.
Pecite u pećnici 20 minuta ili dok sve ne dobije lijepu boju. Može čak biti i malo pougljen. Premjestite pečeno povrće u veliki lonac. Dodajte tanko narezani celer i pastu od paradajza. Dodajte vodu i kocku bujona. Dodajte malo soli i pustite da prokuha. Pustite da lagano kuha šet minuta ili dok celer ne omekša. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu uronjenim ili kuhinjskim blenderom. Probajte i po potrebi začinite s još soli i papra.
Piletina s tikvicama i paradajzom
Ovaj jedinstveni recept za piletinu jednostavan je, ukusan i lako se prilagođava. Koristimo tikvice, paradajz i luk, ali vi možete dodati povrće koje volite. Za malo prirodne slatkoće, jednako ga volimo s batat krompirom ili bundevom.
Sastojci
-
Četiri češnja češnjaka, oljuštena i lagano zgnječena
-
450 grama tikvica, narezanih na komade od 3 cm
-
Dvije glavice crvenog luka narezanih na kriške
-
Dvije kašike maslinovog ulja
-
Dvije grančice svježeg ružmarina
-
900 grama pilećih prsa, s kostima i kožom
-
So i papar, po ukusu
-
200 grama cherry paradajza
-
100 mililitara pilećeg temeljca
-
Četiri kašike feta sira
Priprema
Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Zgnječite režnjeve češnjaka, a tikvice i crveni luk nasjeckajte. Prelijte maslinovim uljem posudu za pečenje i dodajte ružmarin i češnjak. Piletinu posvuda začinite solju i paprom i stavite je s kožom prema gore. Posložite tikvice, luk i paradajz oko piletine i ponovno začinite s još soli i papra. Pecite 30 minuta.
Izvadite iz pećnice i podlijte piletinu i povrće pilećim temeljcem ili maslinovim uljem. Vratite piletinu u pećnicu i pecite još 10 minuta dok se ne skuha i meso ne odvoji od kostiju. Piletinu i povrće poslužite sa saftom i pospite feta sirom.
Puslice s malinama
Iftar na kraju zasladite ukusnim puslicama koje ćete također jednostavno pripremiti.
Sastojci
-
Tri bjelanjka
-
110 grama eritritola
-
1/4 kašičice bijelog octa (pet posto)
-
1/2 kašičice ekstrakta vanilije
-
prstohvat soli
-
240 mililitara čvrstog vrhnja za šlag
-
200 grama svježih malina
Priprema
Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Pripremite posudu za pečenje s papirom za pečenje. Bjelanjke umutite dok ne postanu čvrsti snijeg. Kad su bjelanjci gotovi, dodajte malo po malo eritritol i nastavite miješati dok se ne sjedine. Dodajte ocat, vaniliju i sol. Dobro promiješajte.
Pomoću kašike pažljivo oblikujte puslice na papiru za pečenje. Stavite sve u pećnicu i nakon tri minute isključite pečnicu, a puslice ostavite dok se pečnica ne ohladi, a puslice postanu čvrste i suhe. U međuvremenu napravite preliv tako da mutite vrhnje za šlag dok ne dobijete meke vrhove. Šlag stavite preko puslica i ukrasite malinama.