Okus će vas oduševiti
31

Nemate ideju za iftar? Pripremite paradajz supu, piletinu s tikvicama i puslice

I. S.
Ukoliko nemate ideju šta danas praviti za iftar, napravite ova jela po receptima nutricioniste Kenana Mandre.

Za supu vam je potrebno:

  • 450 grama cherry paradajza

  • Jedna crvena paprika

  • Češnjak

  • Glavica luka

  • Četiri kašike maslinovog ulja

  • Kašika sušenog bosiljka

  • Dvije - tri stabljike celera, tanko narezanih

  • Tri kašike paradajz sosa

  • Kocka bujona od povrća

  • 950 mililitara vode

  • So i papar

Priprema

Zagrijte pećnicu na 220 stepeni. Paradajz prerežite na pola, a papriku po dužini. Češnjeve češnjaka oljuštite i zdrobite oštricom noža. Ogulite i narežite luk na kolutove. Svo povrće staviti u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Obilno posolite i popaprite. Pokapati maslinovim uljem i posuti bosiljkom. Dobro sjediniti.

Pecite u pećnici 20 minuta ili dok sve ne dobije lijepu boju. Može čak biti i malo pougljen. Premjestite pečeno povrće u veliki lonac. Dodajte tanko narezani celer i pastu od paradajza. Dodajte vodu i kocku bujona. Dodajte malo soli i pustite da prokuha. Pustite da lagano kuha šet minuta ili dok celer ne omekša. Miješajte dok ne dobijete glatku smjesu uronjenim ili kuhinjskim blenderom. Probajte i po potrebi začinite s još soli i papra.

Piletina s tikvicama i paradajzom

Ovaj jedinstveni recept za piletinu jednostavan je, ukusan i lako se prilagođava. Koristimo tikvice, paradajz i luk, ali vi možete dodati povrće koje volite. Za malo prirodne slatkoće, jednako ga volimo s batat krompirom ili bundevom.

Sastojci

  • Četiri češnja češnjaka, oljuštena i lagano zgnječena

  • 450 grama tikvica, narezanih na komade od 3 cm

  • Dvije glavice crvenog luka narezanih na kriške

  • Dvije kašike maslinovog ulja

  • Dvije grančice svježeg ružmarina

  • 900 grama pilećih prsa, s kostima i kožom

  • So i papar, po ukusu

  • 200 grama cherry paradajza

  • 100 mililitara pilećeg temeljca

  • Četiri kašike feta sira

Priprema

Zagrijte pećnicu na 180 stepeni. Zgnječite režnjeve češnjaka, a tikvice i crveni luk nasjeckajte. Prelijte maslinovim uljem posudu za pečenje i dodajte ružmarin i češnjak. Piletinu posvuda začinite solju i paprom i stavite je s kožom prema gore. Posložite tikvice, luk i paradajz oko piletine i ponovno začinite s još soli i papra. Pecite 30 minuta.

Izvadite iz pećnice i podlijte piletinu i povrće pilećim temeljcem ili maslinovim uljem. Vratite piletinu u pećnicu i pecite još 10 minuta dok se ne skuha i meso ne odvoji od kostiju. Piletinu i povrće poslužite sa saftom i pospite feta sirom.

Puslice s malinama

Iftar na kraju zasladite ukusnim puslicama koje ćete također jednostavno pripremiti.

Sastojci

  • Tri bjelanjka

  • 110 grama eritritola

  • 1/4 kašičice bijelog octa (pet posto)

  • 1/2 kašičice ekstrakta vanilije

  • prstohvat soli

  • 240 mililitara čvrstog vrhnja za šlag

  • 200 grama svježih malina

Priprema

Zagrijte pećnicu na 200 stepeni. Pripremite posudu za pečenje s papirom za pečenje. Bjelanjke umutite dok ne postanu čvrsti snijeg. Kad su bjelanjci gotovi, dodajte malo po malo eritritol i nastavite miješati dok se ne sjedine. Dodajte ocat, vaniliju i sol. Dobro promiješajte.

Pomoću kašike pažljivo oblikujte puslice na papiru za pečenje. Stavite sve u pećnicu i nakon tri minute isključite pečnicu, a puslice ostavite dok se pečnica ne ohladi, a puslice postanu čvrste i suhe. U međuvremenu napravite preliv tako da mutite vrhnje za šlag dok ne dobijete meke vrhove. Šlag stavite preko puslica i ukrasite malinama.