Ukusno i brzo
29

Obilježite Svjetski dan tjestetnine uz jednostavni recept koji uključuje i tunjevinu

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Svjetski dan tjestenine obilježava se 25. oktobra, a ovom prilikom slavimo raznolikost i svestranost ovog omiljenog jela.

Tjestenina je svestrana namirnica koju mnogi obožavaju, a danas vam donosimo recept za tuna pastu, koja je savršen izbor za sve ljubitelje paste.

Sastojci

  • 2 kašike maslinovog ulja

  • 1 manji crveni luk

  • 1 manji bijeli luk

  • 80 g tune (po vašem izboru)

  • So

  • Nekoliko listića svježeg bosiljka

  • 150 g penne tjestenine

Priprema

Počnite tako što ćete luk narezati na sitne kolutove, a bijeli luk dodatno isitniti.

U tavi zagrijte maslinovo ulje, zatim dodajte crveni i bijeli luk. Dinstajte sve zajedno pet minuta, dok povrće ne omekša.

Kada sos prokuha, dodajte ocijeđenu tunu, posolite po želji i kuhajte još jednu minutu.

U međuvremenu, skuhajte penne tjesteninu u posoljenoj vodi prema uputstvu s pakiranja. Kad tjestenina bute gotova, ocijedite je.

Izmiješajte kuhanu tjesteninu sa tunom i dobro promiješajte.

Na kraju, jelo pospite nasjeckanim svježim bosiljkom. Uživajte u bogatom okusu ovog jela.