Jeste li ih probali?
0

Okusom nalik krofnama, a priprema znatno jednostavnija: Kroštule su tradicionalna hrvatska slastica

Piše: L. R.
Odlična opcija za sve one koji vole jednostavne slastice (Foto: Shutterstock)
Odlična opcija za sve one koji vole jednostavne slastice (Foto: Shutterstock)
Kroštule su tradicionalni hrvatski desert koji potiče iz Dalmacije i Istre. Riječ je prženom tijestu koje se posipa sa šećerom u prahu. Okusom je slična krofnama, ali s jednostavnijom pripremom.
Postoje različite verzije ovog recepta pa tako možete koristiti i sok od limuna i narandže za specifičniji okus. Također, ako želite da tijesto prilikom prženja upije manje ulja, dodajte alkohol u tijesto.

Sastojci:

  • 500 grama brašna
  • tri jajeta
  • tri kašike šećera
  • tri kašike ulja
  • tri kašike jabučnog octa
  • prstohvat soli
  • ulje za prženje
  • šećer u prahu za posipanje
  • tri kašike rakije (preporučuje se loza)

Priprema:

Umutite jaja i dodajte im šećer, jabučni ocat, ulje i sol pa ponovo umutite. Ako planirate koristiti alkohol, odmah ga dodajte s ostalim sastojcima.

Nakon toga, dodajte brašno. Morali biste dobiti čvrsto tijesto koje se ne lijepi. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još brašna. Potom ga stavite u posudu i pokrijte krpom nekih 10 minuta. Tijesto dobro umijesite pa ga razvaljajte na debljinu pola centimetra.

Možete ga rezati na kvadratiće s tankim prorezom na sredini ili ih jednostavno režite na trakice. Dok režete trakice, na srednje jakoj vatri zagrijte veću količinu ulja u tavi ili šerpi. Tijesto pržite tako da porumeni pa pospite šećerom u prahu dok su još tople.