Jeste li ih probali?
0
Okusom nalik krofnama, a priprema znatno jednostavnija: Kroštule su tradicionalna hrvatska slastica
Piše: L. R.
Odlična opcija za sve one koji vole jednostavne slastice (Foto: Shutterstock)
Kroštule su tradicionalni hrvatski desert koji potiče iz Dalmacije i Istre. Riječ je prženom tijestu koje se posipa sa šećerom u prahu. Okusom je slična krofnama, ali s jednostavnijom pripremom.
Postoje različite verzije ovog recepta pa tako možete koristiti i sok od limuna i narandže za specifičniji okus. Također, ako želite da tijesto prilikom prženja upije manje ulja, dodajte alkohol u tijesto.
Sastojci:
- 500 grama brašna
- tri jajeta
- tri kašike šećera
- tri kašike ulja
- tri kašike jabučnog octa
- prstohvat soli
- ulje za prženje
- šećer u prahu za posipanje
- tri kašike rakije (preporučuje se loza)
Priprema:
Umutite jaja i dodajte im šećer, jabučni ocat, ulje i sol pa ponovo umutite. Ako planirate koristiti alkohol, odmah ga dodajte s ostalim sastojcima.
Nakon toga, dodajte brašno. Morali biste dobiti čvrsto tijesto koje se ne lijepi. Ako je tijesto ljepljivo, dodajte još brašna. Potom ga stavite u posudu i pokrijte krpom nekih 10 minuta. Tijesto dobro umijesite pa ga razvaljajte na debljinu pola centimetra.
Možete ga rezati na kvadratiće s tankim prorezom na sredini ili ih jednostavno režite na trakice. Dok režete trakice, na srednje jakoj vatri zagrijte veću količinu ulja u tavi ili šerpi. Tijesto pržite tako da porumeni pa pospite šećerom u prahu dok su još tople.
Možda vas zanima
Daleko iznad standarda
Roberta Dacešina iznenadile cijene u Bangladešu: Kilogram crvenog luka čak 17 eura
Vezani članci