Za biskvit će vam biti potrebno:
- 150 grama brašna
- četiri jajeta
- 200 mililitara vode
- 80 grama maslaca
- prstohvat soli
Za kremu će vam biti potrebno:
- dva jajeta
- 600 mililitara mlijeka
- 50 grama gustina
- 120 grama šećera
- dvije vrećice vanilin šećera
- 100 grama maslaca
Za voćni dio bit će vam potrebno:
- 500 grama šumskog voća
- pet kašika šećera
- jedna vrećica pudinga od jagode
- 100 mililitara vode
Dodatno:
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
Uključite rernu na 200 stepeni, a za to vrijeme u šerpu sipajte vodu, pa dodajte narezani maslac i sol. Miješajte dok se maslac ne istopi pa kuhajte do ključanja. Dok je smjesa još uvijek vruća, ubacite brašno i miješajte kuhačom.
Kratko ohladite pa dodajte jaja i mutite ih mikserom. Smjesu podijelite na dva dijela i ostavite sa strane. Obložite kalup papirom za pečenje pa dodajte jedan dio smjese. Pecite nekih 30 minuta, ali nemojte otvarati rernu kako se tijesto ne bi smanjilo. Kada je prvi dio tijesta pečen, izvadite ga iz kalupa i ponovite postupak.
Za to vrijeme pripremite kremu tako što ćete 500 mililitara mlijeka sa šećerima pa grijte do ključanja. Jaja i gustin pomiješajte sa 100 mililitara mlijeka. Jaja i gustin umiješajte sa mlijekom i šećerom pa kuhajte uz lagano miješanje. Krema mora biti gusta i bez grudvica. Kada se krema ohladi, umutite maslac sobne temperature pa spojite s kremom i ponovo umutite.
Voćni dio ćete napraviti tako što ćete u šerpi pomiješati voće i šećer pa kuhati 10 minuta dok voće ne omekša. Puding otopite u vodi pa dodajte u šerpu s voćem. Kuhajte nekoliko minuta pa usitnite voće. Ostavite da se ohladi.
Tortu slažite u kalup u kojem ste pekli tijesto. Stavite jednu koru pa pola voćne kreme pa cijelu žutu kremu pa ostatak voćne kreme. Preklopite drugom korom i ostavite da se preko noći ohladi u frižideru. Prije posluživanja tortu možete posuti šećerom u prahu.