Ovo je najbolji recept za pire krompir koji je proslavio Michelinovog "kuhara vijeka"
Recept za najbolji pire krompir na svijetu predstavio je "kuhar vijeka" s Michelinovom zvjezdicom Joël Robuchon koji je preminuo 2018. godine.
Ovaj recept spomenutog kuhara učinio je slavnim, a i danas je jedan od najpopularnijih recepata za pire krompir.
Sastojci (porcija za 6 osoba)
- 1 kg krompira, dobro opranog, ali neoguljenog
- 250 g maslaca, narezanog na kockice
- 250 ml mlijeka
- sol
- biber
1. Stavite kuhati krompir
Krompir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta.
2. Procijedite pa ogulite krompir
Krompir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite. Premjestite krompir u veliku posudu i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krompir snažno ga miješajući oko 5 minuta.
3. Zakuhajte mlijeko
U međuvremenu isperite manji lonac u kojem se krompir kuhao vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte.
4. Krompiru dodajte maslac
Nakon što ste završili sa sušenjem krompira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo ubacujte dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Energično miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje snažno miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se svo mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite sa soli i biberom.