Isprobajte ga već danas
33

Ovo je najbolji recept za pire krompir koji je proslavio Michelinovog "kuhara vijeka"

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Pire krompir mnogima je omiljen prilog koji se odlično slaže uz jela od mesa ili ribe.

Recept za najbolji pire krompir na svijetu predstavio je "kuhar vijeka" s Michelinovom zvjezdicom Joël Robuchon koji je preminuo 2018. godine.

Ovaj recept spomenutog kuhara učinio je slavnim, a i danas je jedan od najpopularnijih recepata za pire krompir.

Sastojci (porcija za 6 osoba)

  • 1 kg krompira, dobro opranog, ali neoguljenog
  • 250 g maslaca, narezanog na kockice
  • 250 ml mlijeka
  • sol
  • biber

1. Stavite kuhati krompir

Krompir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta.

2. Procijedite pa ogulite krompir

Krompir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite. Premjestite krompir u veliku posudu i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krompir snažno ga miješajući oko 5 minuta.

3. Zakuhajte mlijeko

U međuvremenu isperite manji lonac u kojem se krompir kuhao vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte.

4. Krompiru dodajte maslac

Nakon što ste završili sa sušenjem krompira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo ubacujte dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Energično miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje snažno miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se svo mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite sa soli i biberom.