Planirate roštiljati danas? Isprobajte recept za marinadu za savršeno sočno meso
Marinada je ono što mesu daje poseban okus i mekoću. Stoga se peporučuje da meso odstoji bar dva do tri sata prije stavljanja na roštilj. Kuhari smatraju da vam najfiniji komadi mesa mogu propasti ukoliko ih prethodno niste marinirali.
Dok na mrežama možete pronaći brojne verzije marinada, onu koju smo pronašli na YouTube kanalu Puring's Kitchenette može biti korištena za različite vrste mesa.
Sastojci:
-
1 šolja soja sosa
-
1/4 šolje limunovog soka
-
4 kašike istopljenog putera
-
1 šolja smeđeg šećera
-
1 šolja kečapa
-
2 kašike Worcestershire sosa
-
6 čehna bijelog luka - sitno isjeckanih
-
pola kašike bibera
-
1/4 kašike soli
Priprema:
Sastojke redom dodavati u zdjelu i dobro izmiješati dok se smjesa ne sjedini. Prelijte marinadu preko mesa i ostavite u frižideru na minimum dva sata.
Ukoliko se niste na vrijeme opremili i nemate sve potrebne namirnice za ovu vrstu marinade, ovo su osnovni sastojci koje svaka marinada treba imati:
-
maslinovo ulje
-
kiselinu za omekšavanje proteina (sok citrusa, ocat, vino),
-
crveni ili bijeli luk
-
svježe ili sušeno začinsko bilje
-
so i biber.