Počastite se čokoladnim kolačem koji je proglašen najboljim na svijetu, gotov je za 20 minuta

Kladdkaka je švedski čokoladni kolač te će vam za njegovu pripremu biti potrebno samo 20 minuta i sedam sastojaka koje već sigurno imate u kuhinji. Za izradu će vam biti potreban okrugli kalup, a unutrašnjost kolača trebala bi ispasti mekana i sočna.
Po čemu je ovaj kolač poseban?
Kladdkaka doslovno znači "ljepljivi kolač" i takav bi trebao ispasti. Uglavnom, da biste ga dobro pripremili, morate ga izvaditi iz rerne otprilike 3 minute prije nego što mislite da bi mogao biti gotov. Ako to ne učinite, bit će suhoparan i dosadan.
Sastojci
- 100 g maslaca
- 2 jaja
- 4 kašike kakaa
- 90 g glatkog brašna
- 240 g šećera
- ½ kašikice soli
- 1 kašikica vanilin šećera
Priprema
Zagrijte rernu na 200°C, odnosno 180°C ukoliko imate ventilacijsku rernu. U većoj zdjeli umutite jaja sa šećerom, te uz konstantno miješanje ulijte rastopljeni maslac. Dodajte suhe sastojke: kakao, brašno, sol i vanilin šećer.
Ulijte smjesu u namašćen i kakaom posipan kalup promjera 23 cm te pecite 10-15 minuta, ovisno o pećnici.
Poslužite toplo ili ohlađeno, posipano šećerom u prahu po želji.