Jednostavan recept
47

Počastite se čokoladnim kolačem koji je proglašen najboljim na svijetu, gotov je za 20 minuta

D. J.
© Shutterstock
© Shutterstock
Popularni gastro vodič Taste Atlas ove godine je objavio popis najboljih čokoladnih kolača na svijetu, a na prvom mjestu našao se Kladdkaka.

Kladdkaka je švedski čokoladni kolač te će vam za njegovu pripremu biti potrebno samo 20 minuta i sedam sastojaka koje već sigurno imate u kuhinji. Za izradu će vam biti potreban okrugli kalup, a unutrašnjost kolača trebala bi ispasti mekana i sočna.

Po čemu je ovaj kolač poseban?

Kladdkaka doslovno znači "ljepljivi kolač" i takav bi trebao ispasti. Uglavnom, da biste ga dobro pripremili, morate ga izvaditi iz rerne otprilike 3 minute prije nego što mislite da bi mogao biti gotov. Ako to ne učinite, bit će suhoparan i dosadan.

Sastojci

  • 100 g maslaca
  • 2 jaja
  • 4 kašike kakaa
  • 90 g glatkog brašna
  • 240 g šećera
  • ½ kašikice soli
  • 1 kašikica vanilin šećera

Priprema

Zagrijte rernu na 200°C, odnosno 180°C ukoliko imate ventilacijsku rernu. U većoj zdjeli umutite jaja sa šećerom, te uz konstantno miješanje ulijte rastopljeni maslac. Dodajte suhe sastojke: kakao, brašno, sol i vanilin šećer.

Ulijte smjesu u namašćen i kakaom posipan kalup promjera 23 cm te pecite 10-15 minuta, ovisno o pećnici.

Poslužite toplo ili ohlađeno, posipano šećerom u prahu po želji.