Prijedlog za zasitan obrok: Zapečeni punjeni krompir možete jesti kao prilog, ali i kao glavno jelo
Recept smo pronašli na popularnom Youtube kanalu Recepttura, a krompir poslužen na ovaj način možete servirati kao glavno jelo, ali i kao prilog.
Sastojci koji će vam biti potrebni za osam porcija su:
- krompir
- 250 mililitara kisele pavlake
- 250 grama šunke u komadu
- 100 grama šampinjona
- 50 grama maslaca
- svježi peršin
- začini (sol, biber)
Priprema:
U veću šerpu sipajte vodu i posolite, kada voda proključa dodajte krompir. Potrebno ga je kuhati s korom nekih 40 minuta. Dok se kuha, pripremite ostale sastojke. Očistite šampinjone i narežite na ploške pa ih pržite kratko na maslacu. Narežite šunku na kockice debljine jednog centimetra.
Nakon toga, sitno narežite svježi peršin pa ga dodajte u posudu sa šunkom. U istu posudu stavite kiselu pavlaku i ispržene šampinjone. Promiješajte i ostavite sa strane. Kada je krompir gotov, izvadite ga iz vode i ostavite da se ohladi. Krompir je potrebno vodoravno razrezati i tako odvojiti gornji dio. Veći dio krompira izdubite kašičicom.
Izvađeni dio krompira narežite i ubacite u posudu sa šunkom i drugim sastojcima. Začinite i sve dobro promiješajte. Smjesom punite krompir, a na vrh svakog krompira dodajte komadić maslaca pa ih slažite u tepsiju obloženu papirom za pečenje. Pecite krompir u zagrijanoj rerni 20 minuta na 190 stepeni.