Omiljeni slatkiš
61

Recept za najsočnije čupavce: Mekani biskvit s čokoladom i kokosom kojem je teško odoljeti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Čupavci su mnogima omiljeni slatkiš i miris djetinjstva, a dok postoje različite verzije recepata, s ovim u nastavku ćete dobiti najmekše i najsočnije kolačiće.

Mekani biskvit u kombinaciji s tamnom čokoladom i kokosom čine ovaj desert koji se generacijama priprema u našim domaćinstvima neodoljivim, a njegova priprema ne zahtijeva značajno kulinarsko umijeće, kao i ni puno vremena.

Sastojci:

3 jajeta

200 grama šećera

150 ml ulja

300 grama brašna

320 ml mlijeka

1 prašak za pecivo

300 grama kokosovog brašna

150 grama tamne čokolade

150 gr maslaca

Priprema:

Šećer i maslac izmiksajte dok ne postane pjenasto pa dodajte jaja i 120 ml mlijeka. Izmiješajte brašno i prašak za pecivo pa dodajte prethodno umućenoj smjesi. Dobro promiješajte kašikom.

Rernu zagrijte na 180 stepeni, a smjesu izlijte u tepsiju ili kalup. Pecite pola sata, a čačkalicom možete provjeriti je li biskvit gotov. Biskvit ohladite i izrežite na kocke.

Čokoladu rastopite na pari s maslacem i 200 ml mlijeka. Kocke biskvita umočite u čokoladu pa uvaljajte u kokos. Posložite ih i ostavite da odstoje neko vrijeme prije jela.