Marinade je tekućina u koju stavljamo namirnice da preuzmu aromu, omekšaju i ne osuše se.
Za pečenje meso mora dobro odležati i biti sočno jer pečenjem neće omekšati. U tome nam posao uvelike olakšavaju marinade.
Potrebni sastojci:
-
jedno pile
-
dvije kašike maslinova ulja
-
četiri komada bijelog luka
-
tri limuna
-
majčina dušica
-
jedna grančica ružmarina
Način pripreme:
Prvo što ćete uraditi jeste da uključite rernu na 200 stepeni. Potom krenite na pripremu jela.
Iscijedite dva limuna i protisnite dva komada bijelog luka. Potom pomiješajte ulje, limunov sok, protisnuti bijeli luk, sol i biber.
Papirnatim ubrusom posušite piletinu te je onda premažite marinadom. Pile iznutra začinite solju i biberom pa stavite dva komada zgnječena bijelog luka, cijeli limun, majčinu dušicu i ružmarin.
Pile potom stavite u lim za pečenje. Pecite oko jedan sat, ili dok koža ne postane lijepo zlatnosmeđa. Umakom od limuna koji se napravio tokom pečenja u limu prelijte pile pa ga ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi oko 15 minuta.