Gotova za 20 minuta
42
Ručak iz jedne tave: Isprobajte recept za kremastu i hranjivu toskansku piletinu
L. R.
© Shutterstock
Piletina u kremastom umaku od vrhnja, parmezana, sušenog paradajza i špinata potiče iz poznate italijanske regije Toskane. Vrlo jednostavno se priprema, a možete je odlično ide uz kuhanu tjesteninu.
Za pripremu ovog jela potrebna je jedna tava i samo 20 minuta kuhanja.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- četiri komada pilećih prsa
- 400 mililitara vrhnja za kuhanje
- 50 grama parmezana
- 100 grama svježeg špinata
- 50 grama sušenog paradajza
- ulje
- 30 grama maslaca
- dva češnja bijelog luka
- začini origano, bosiljak, ruzmarin
- sol, biber
Priprema:
Narežite komade piletine i začinite željenim začinima. Na tavi zagrijte dvije kašike ulja i stavite piletinu da se prži. Kada je piletina pečena, izvadite je na tanjir, a u tavi na tihoj vatri istopite otprilike 30 grama maslaca i dodajte usitnjeni bijeli luk i nasjeckani sušeni paradajz. Ukoliko volite ljute obroke, dodajte i chilli.
Bijeli luk i sušeni paradajz dinstajte do dvije minute. Dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, dobro promiješajte i pustite da umak zavrije. Na kraju dodajte svjež špinat i ostavite ga da takoreći uvene. Po želji stavite soli i bibera i vratite piletinu da se kuha s umakom još nekoliko minuta. Jelo možete servirati uz tjesteninu.
Možda vas zanima
"Sličan sam Ronaldu"
Najstariji nogometaš svijeta (62) traži novi klub, otkrio je "tajnu" dugovječnosti
Vezani članci
Napravite ga što prije