Prijedlog za ručak
43

Servirajte ga uz tjesteninu ili krompir: Ćufte u umaku od paradajza gotove su za pola sata

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Kada želite jednostavan, a izdašan i ukusan ručak, ćufte od mljevenog mesa u umaku od paradajza su odličan izbor. Za pripremu je potrebno pola sata, a možete ih servirati uz tjesteninu ili krompir.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
  • 500 grama mljevenog mesa
  • dvije kriške starog hljeba
  • jedno jaje
  • 100 mililitara mlijeka
  • 50 grama prezle
  • jedan crveni luk
  • nekoliko češnjeva bijelog luka
  • 500 mililitara paradajz umaka
  • ulje
  • sol, biber

Priprema:

Za početak usitnite hljeb pa ih prelijte s mlijekom. Potom oguliti i narezati crveni i bijeli luk i dodati ga u istu posudu s mljevenim mesom. Dodajte jaje, biber i sol. Omekšale komadiće hljeba dodatno izgnječite i dodajte u posudu s mesom pa izmiješajte.

Nakon toga dodajte prezlu i ponovo izmiješajte. Podijelite smjesu na jednake dijelove pa formirajte loptice. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri kratko pržite ćufte.

Izvadite ćufte, dodajte umak od paradajza pa kada zakipi, vratite ćufte. Poklopite i ostavite da se kuha na slabijoj vatri dok se količina umaka ne smanji na pola. Ćufte možete servirati uz tjesteninu, pire ili kuhani krompir.