Prijedlog za ručak
43
Servirajte ga uz tjesteninu ili krompir: Ćufte u umaku od paradajza gotove su za pola sata
L. R.
Foto: Shutterstock
Kada želite jednostavan, a izdašan i ukusan ručak, ćufte od mljevenog mesa u umaku od paradajza su odličan izbor. Za pripremu je potrebno pola sata, a možete ih servirati uz tjesteninu ili krompir.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- 500 grama mljevenog mesa
- dvije kriške starog hljeba
- jedno jaje
- 100 mililitara mlijeka
- 50 grama prezle
- jedan crveni luk
- nekoliko češnjeva bijelog luka
- 500 mililitara paradajz umaka
- ulje
- sol, biber
Priprema:
Za početak usitnite hljeb pa ih prelijte s mlijekom. Potom oguliti i narezati crveni i bijeli luk i dodati ga u istu posudu s mljevenim mesom. Dodajte jaje, biber i sol. Omekšale komadiće hljeba dodatno izgnječite i dodajte u posudu s mesom pa izmiješajte.
Nakon toga dodajte prezlu i ponovo izmiješajte. Podijelite smjesu na jednake dijelove pa formirajte loptice. Zagrijte ulje u tavi na srednje jakoj vatri kratko pržite ćufte.
Izvadite ćufte, dodajte umak od paradajza pa kada zakipi, vratite ćufte. Poklopite i ostavite da se kuha na slabijoj vatri dok se količina umaka ne smanji na pola. Ćufte možete servirati uz tjesteninu, pire ili kuhani krompir.
Možda vas zanima
Interkontinentalni kup
Real Madrid je prvak svijeta! Mbappe i društvo u finalu razbili meksičku Pachucu
Vezani članci
Mogu biti i kao prilog
Jednostavan obrok koji se brzo sprema: Napravite zapečene šampinjone punjene sirom i šunkom
Miris djetinjstva
Starinski recept na drugačiji način: Isprobajte prhke čokoladne šape
Krije zanimljivu priču