Jeste li ga probali?
28

Sirotinjsko jelo kao specijalitet mađarske kuhinje: Za langoš su potrebni osnovni sastojci

L. R.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Langoš je tradicionalno mađarsko jelo, kojeg su mađarski seljaci pripremali od ostataka tijesta. Riječ je o hrskavu pecivu prženom u ulju na koji se danas uglavnom dodaje kisela pavlaka i naribani sir.
Ovo jelo je jedna vrsta uštipaka, koje se uglavnom jede za vrijeme doručka, a vi uz to možete dodati i neki suhomesnati proizvod ili neki drugi namaz.

Sastojci:

  • 500 grama brašna
  • 350 mililitara mlake vode
  • 25 grama kvasca
  • jedna kašičica šećera
  • jedna kašika ulja
  • jedna kašičica soli
  • ulje za prženje
  • bijeli luk
  • trapist sir
  • kiselo vrhnje

Priprema:

U mlaku vodu dodajte kvasac i šećer. Ostavite da kvasac naraste. U jednoj posudi pomiješajte brašno i sol pa dodajte smjesu od vode, kvasca i šećera. Dodajte ulje i umijesite glatko tijesto.

Tijesto je potrebno ostaviti sat vremena kako bi se udvostručilo. Prije nego krenete s procesom prženja, nauljite ruke i odvajajte komade tijesta pa ih oblikujte kao na fotografiji.

Pržite ih u vrućem ulju na srednje jakoj vatri nekoliko minuta odnosno dok ne postanu hrskavi i zlatno-smeđe boje. Kada su gotovi, stavite ih na papirnate ubruse kako bi upili ostatak ulja pa ih premažite kiselim vrhnjem i dodajte naribani sir. Dodavanje bijelog luka nije obavezno.