Odlično ide uz kafu i čaj
56

Slastica s orasima i marmeladom: Čupava Kata je jugoslovenski prhki kolač

L. R.
Screenshot/Youtube
Screenshot/Youtube
Čupava Kata je jugoslovenski prhki kolač, koji se pravi s orasima i marmeladom. Iako će nekima djelovati komplikovano, zapravo ga vrlo lako mogu pripremiti i početnici.

Ovaj recept smo pronašli na Yotubeu kanalu Natašine slastice.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • tri žumanca
  • tri kašike šećera
  • tri kašike mlijeka
  • 300 grama brašna
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • 150 grama margarina ili maslaca sobne temperature
  • četiri kašike marmelade
  • 150 grama mljevenih oraha
  • tri bjelanca
  • 180 grama šećera

Priprema:

Za početak, u jednoj posudi pjenasto umutite žumanca i tri kašike šećera. U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa u sredini napravite rupu. Tu sipajte narezani margarin ili maslac, umućena žumanca i tri kašike mlijeka pa zamijesite tijesto.

Tijesto podijelite na tri jednaka dijela i oblikujte u loptice. Jednu lopticu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider dok pripremate ostale sastojke.

Uzmite tepsiju ili kalup koji ima dimenzije približno 21x36 centimetara, pa premažite uljem i pospite brašnom. Između dva papira za pečenje razvaljajte lopticu od tijesta na veličinu kalupa, te ga prebacite pomoću valjka.

Potom uzmite marmeladu i premažite preko tijesta. Razvaljajte i drugu lopticu na isti način pa je prebacite u kalup. Višak tijesta odrežite.

U zdjelu dodajte bjelance i miksajte tako da zapjene. Postepeno dodajte šećer i mutite tako da dobijete čvrst snijeg. Nakon toga dodajte mljevene orahe i lagano pomiješajte kašikom. Smjesu od bjelanaca rasporedite preko tijesta.

Sada izvadite lopticu od tijesta koju ste držali u frižideru i naribajte je na kolač. Stavite kolač u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite nekih 25 minuta.