Slastica s orasima i marmeladom: Čupava Kata je jugoslovenski prhki kolač
Ovaj recept smo pronašli na Yotubeu kanalu Natašine slastice.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- tri žumanca
- tri kašike šećera
- tri kašike mlijeka
- 300 grama brašna
- jedna vrećica praška za pecivo
- 150 grama margarina ili maslaca sobne temperature
- četiri kašike marmelade
- 150 grama mljevenih oraha
- tri bjelanca
- 180 grama šećera
Priprema:
Za početak, u jednoj posudi pjenasto umutite žumanca i tri kašike šećera. U drugoj posudi pomiješajte brašno i prašak za pecivo pa u sredini napravite rupu. Tu sipajte narezani margarin ili maslac, umućena žumanca i tri kašike mlijeka pa zamijesite tijesto.
Tijesto podijelite na tri jednaka dijela i oblikujte u loptice. Jednu lopticu zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider dok pripremate ostale sastojke.
Uzmite tepsiju ili kalup koji ima dimenzije približno 21x36 centimetara, pa premažite uljem i pospite brašnom. Između dva papira za pečenje razvaljajte lopticu od tijesta na veličinu kalupa, te ga prebacite pomoću valjka.
Potom uzmite marmeladu i premažite preko tijesta. Razvaljajte i drugu lopticu na isti način pa je prebacite u kalup. Višak tijesta odrežite.
U zdjelu dodajte bjelance i miksajte tako da zapjene. Postepeno dodajte šećer i mutite tako da dobijete čvrst snijeg. Nakon toga dodajte mljevene orahe i lagano pomiješajte kašikom. Smjesu od bjelanaca rasporedite preko tijesta.
Sada izvadite lopticu od tijesta koju ste držali u frižideru i naribajte je na kolač. Stavite kolač u zagrijanu rernu na 180 stepeni i pecite nekih 25 minuta.