Zdrava opcija
49

Šta jesti za sehur? Uz ovaj recept bit ćete duže siti

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko se pitate šta jesti za sehur, a da to jelo bude dovoljno zasitno, nutricionista Kenan Mandra predlaže tost s kuhanim jajima i avokadom.

Možda ste navikli na drugačiji sehur, ali unos izvora škroba kao što je somun, pita, tjestenina ili namirnica koje sadrže šećer, rezultirat će tokom dana žudnjom za hranom, a možda i padom šećera pa će post biti puno teži.

Zato probajte neku kombinaciju sa manje ugljikohidrata, a više proteina i masti, a evo jedan zanimljiv, a vrlo jednostavan primjer sa slijedećim sastojcima:

• Integralni crni hljeb od heljde ili spelte

• Avokado

• Kuhana jaja

• Majoneza

• Maslinovo ulje

• Malo soli

Stavite 2 jaja da se kuhaju. Dodajte kašićicu sode bikarbone da se lakše gule. U međuvremenu izvadite sadržaj avokada, dodajte malo sirćeta, majoneze i soli i izgnječite da dobijete pastu za mazanje.

Avokado namažite na integralni hljeb, preko stavite jaja. Ukrasite narom i začinskim biljem. Uz ovo se savršeno uklapa grčki jogurt.