Recept za početnike
79
Štrudla od maka s lisnatim tijestom idealan je spoj hrskave korice i mekanog punjenja
L. R.
© Shutterstock
Štrudla od maka s lisnatim tijestom je vrlo jednostavan desert koji se odlično slaže uz šolju kafe, čaja ili toplog mlijeka.
Ova štrudla idealan spoj hrskave korice i mekanog punjenja.
Sastojci koji će vam biti potrebni su:
- pakovanje lisnatog tijesta
- 100 grama mljevenog maka
- 200 mililitara mlijeka
- šest kašika šećera
- 30 grama margarina ili maslaca
- jedno žumance
Priprema:
Najprije skuhajte mak. U šerpu stavite mlijeko, margarin ili maslac i kuhajte na laganoj vatri. Kada mlijeko prokuha, dodajte mak i kuhajte oko 10 minuta. Potom dodajte šećer i ostavite da kuha još nekih pet minuta.
Dok se smjesa kuha, pripremite lisnato tijesto. Kada je smjesa dovoljno gusta, rasporedite je na tijesto i zarolajte. Stavite štrudlu u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje i premažite je žumancetom. Pecite je na 180 stepeni oko 30 minuta.
Možda vas zanima
Podrška iz bh. grada
Navijači iz Mostara uz Hrvatsku u Glasgowu, potvrdio je to transparent uz šahovnicu
Vezani članci