Recept za početnike
79

Štrudla od maka s lisnatim tijestom idealan je spoj hrskave korice i mekanog punjenja

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Štrudla od maka s lisnatim tijestom je vrlo jednostavan desert koji se odlično slaže uz šolju kafe, čaja ili toplog mlijeka.
Ova štrudla idealan spoj hrskave korice i mekanog punjenja.

Sastojci koji će vam biti potrebni su:

  • pakovanje lisnatog tijesta
  • 100 grama mljevenog maka
  • 200 mililitara mlijeka
  • šest kašika šećera
  • 30 grama margarina ili maslaca
  • jedno žumance

Priprema:

Najprije skuhajte mak. U šerpu stavite mlijeko, margarin ili maslac i kuhajte na laganoj vatri. Kada mlijeko prokuha, dodajte mak i kuhajte oko 10 minuta. Potom dodajte šećer i ostavite da kuha još nekih pet minuta.

Dok se smjesa kuha, pripremite lisnato tijesto. Kada je smjesa dovoljno gusta, rasporedite je na tijesto i zarolajte. Stavite štrudlu u tepsiju u koju ste prethodno stavili papir za pečenje i premažite je žumancetom. Pecite je na 180 stepeni oko 30 minuta.