Brzo i jednostavno
44

Tradicionalna poslastica u novom ruhu: Napravite sutliju s dodatkom bijele čokolade

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Sutlija ili sutlijaš jedna je od starinskih poslastica u kojem su uživale brojne generacije. Porijeklo sutlije je iz Turske, a veoma je rasprostranjeno i na Balkanu. No, kao i drugi recepti ima različite verzije, a jedna je definitivno ova s dodatkom bijele čokolade.
Priprema sutlije veoma je laka i potrebno vam je oko 30 minuta, a dodatak bijele čokolade dat će vam bogatiji okus.

Za ovaj recept bit će vam potrebno:

  • 250 grama riže
  • 800 mililitara mlijeka
  • 200 mililitara vode
  • 100 grama bijele čokolade
  • tri kesice vanilin šećera
  • cimet za serviranje
  • pola kašičice soli

Priprema:

U šerpu sipajte vodu i dodajte sol. Potom dodajte 250 grama prethodno isprane riže i kuhajte na umjerenoj vatri 10 minuta. Potom dodajte mlijeko i vanilin šećer te kuhajte dok riža ne bude gotova.

Kada je riža skuhana, dodajte bijelu čokoladu te promiješajte dok ne dobijete jednaku smjesu. Sipajte smjesu u manje posude i po želji pospite cimetom.