Ilustracija: Shutterstock
Sutlijaš je slatko jelo koje je tipično za područje Balkana i Turske. Ovaj desert za čiju pripremu vam je potrebno oko 30 minuta će neodoljivim mirisom i okusom oduševiti vaše nepce.
Riječ sutlijaš nastala je od riječi süt što znači mlijeko. Ovo jelo je prvobitno bilo rašireno u turskoj kuhinji, a do danas je održano i priznato kao mliječni desert širom svijeta.
Osnovni sastojci za pripremu sutlijaša su mlijeko, riža i šećer. Obično se prvo kuha riža (200 gr) u vodi dok ne otpusti škrob. Nakon toga se ocijedi voda i doda 1 l mlijeka. Ponovo se kuha sve dok se riža ne zgusne do željene gustoće, a nakon toga se doda osam kašika šećera i kuha još kratko.
Međutim, prema različitim varijantama pripreme okus sutlijaša varira od mjesta do mjesta. Po želji možete dodati vaniliju, voćni preliv ili cimet.
Možda vas zanima
Vezani članci
Vole ih i mali i veliki