Bogat okus
66

Tradicionalni kolač u drugačijem ruhu: Napravite sočnu bonbon baklavu

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Postoji više verzija baklava, a jedan od njih je i ova neobična takozvana bonbon baklava. Turski prijevod ove baklave je dagnja, a možete je pronaći i pod nazivom smokvica.
Osim što je drugačijeg oblika nego tradicionalna baklava, ističe se i nešto drugačijim okusom i načinom pripreme.

Sastojci za jufku su:

  • 400 grama brašna
  • 150 mililitara vode
  • dvije kašike pavlake
  • jedna kašika suncokretovog ulja
  • jedna kašičica šećera
  • jedna vrećica praška za pecivo
  • prstohvat soli

Sastojci za fil su:

  • 800 mililitara mlijeka
  • 120 grama griza
  • minimalno 250 grama orašastih plodova (tradicionalno idu pistacije, ali možete dodati i neke druge vrste)

Sastojci za agdu su:

  • 500 grama sitnog šećera
  • 600 mililitara vode
  • jedan vanilin šećer
  • limun (opcionalno)

Dodatni sastojci su:

  • 200 grama putera
  • griz za posipanje jufke

Priprema:

Prvo trebate napraviti agdu, jer treba da bude hladna. Stavite vanilin šećer, sitni šećer i vodu u šerpu te kuhajte na laganoj vatri. Kada proključa, ostavite je još nekih desetak minuta i onda dodajte jednu krišku limuna. Sklonite s vatre i neka se dobro ohladi.

Fil pravite tako što ćete u šerpi kuhati mlijeko i griz sve dok se smjesa ne zgusne. Bitno je da smjesu konstantno miješate. Kada je gotova. prebacite je u plastičnu posudu i prekrijte je pvc folijom.

Za smjesu će vam biti potrebni i usitnjeni orašasti plodovi, koje ćete naknadno dodavati.

Sada je red da pravite jufke. Umijesite sve sastojke za tijesto i onda ga podijelite na četiri jednaka dijela. Ostavite ih između 30 i 60 minutan na podlozi od brašna i prekrijte pvc folijom kako se ne bi osušile.

Kada je jufka spremna, razvucite je na podlozi od brašna i gustina. Razvucite jufku što tanje i povremeno je pospite gustinom i brašnom. Namotajte tijesto na oklagiju pa stisnite krajeve prema sredini kako bi se stvorili nabori, koji su ključni za izgled ovih baklavica.

Ponovo ih malo razvucite i onda u razmacima na sredini jufke dodajte fil i preko kašičicu orašastih plodova. Preklopite ih obje strane. Krenite ih oblikovati s jedne strane kako bi istisnuli zrak i formirali oblik bombonice.

Nožem razdvojite ove baklavice i redajte u tepsiju podmazanu puterom. Kada poredate sve baklavice, prelijte ih rastopljenih puterom, ali prvo ga procijedite tako da ne koristite mliječni dio koji se stvorio na površini istopljenog putera.

Baklavu pecite u zagrijanoj rerni na 180 stepeni najmanje 30 minuta pa provjerite je li rumena. Kada je gotova, zalijte je hladnom agdom.