Najjednostavnija verzija
26

Tražite opciju za ručak sa sastojcima koje većinom imate kod kuće? Isprobajte pileću musaku

Piše: A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Musaka s piletinom savršen je izbor ako tražite ukusan i lagan obrok koji će oduševiti vaše najmilije. Ova varijanta je odlična za ljubitelje jednostavnih jela koja ne gube na bogatstvu okusa.
Sočni komadi piletine, uz pažljivo odabrane začine, pružaju harmoniju koja će zadovoljiti sve vaše nepce. U kombinaciji s povrćem poput tikvica, patlidžana i paprika, musaka postaje savršen obrok koji možete poslužiti bilo za ručak, bilo kao laganu večeru.

Sastojci:

  • 400 g pilećih prsa

  • 4 krompira

  • 1 glavica luka

  • 2 jaja

  • 1 šolja jogurta i mlijeka

  • So, biber, suhi začini po ukusu

Priprema:

Pileće meso sitno isjeckajte na male komadiće. Na malo ulja propržite sitno sjeckani crni luk, a zatim dodajte pileće meso.

Posolite, pobiberite i dodajte suhe začine po želji. Pržite još nekoliko minuta dok meso ne bude gotovo.

Krompir ogulite i isjecite na tanke kolutove. U tepsiju prvo stavite sloj krompira, zatim sloj piletine. Preko piletine ponovo stavite sloj krompira. Ponavljajte ovaj postupak dok ne iskoristite sve sastojke.

Poklopite tepsiju aluminijumskom folijom i stavite je u prethodno zagrijanu rernu na 200 stepeni. Pecite oko sat vremena.

Nakon toga, skinite foliju. Umutite jaja s mlijekom, a ovu smjesu prelijte preko pečene musake. Vratite u rernu i pecite još 10 minuta, dok površina ne postane zlatno-smeđa i hrskava.

Ova jednostavna, ali ukusna musaka sa pilećim prsima i krompirom bit će savršen obrok za svaku priliku.