Vrijedi truda
18

Volite cimet rolnice? Isprobajte tortu inspirisanu omiljenim pecivom

Piše: N. O.
Foto: Instagram/TikTok
Foto: Instagram/TikTok
Cimet rolnice su mnogima omiljena poslastica tokom hladnih jesenjih i zimskih dana, a ukoliko volite ovu kombinaciju možete je "podići" pripremom cimet rolnica cheesecakea.

Recept za cimet rolnica cheesecake pronašli smo na Instagram stranici kuharice Alle Diksne, a premda će vam za pripremu trebati malo više vremena, krajnji rezultat svakako vrijedi truda.

Sastojci:

Za koru

  • 2 šolje mljevenog keksa

  • ½ šolje istopljenog neslanog putera

  • 1 kašičica mljevenog cimeta

Za fil

  • 220 grama krem ​​sira, omekšanog

  • 1 ½ šolje šećera

  • 1 ½ šolje pavlake

  • 3 velika jaja

  • 1 kašičica ekstrakta vanilije

  • 1 kašičica mljevenog cimeta

Gornja kora

  • ¼ šolje otopljenog neslanog putera

  • ½ šolje smeđeg šećera

  • 1 kašika mljevenog cimeta

  • 1 list lisnatog tijesta
Priprema:

Zagrijte rernu na 180 stepeni. Namastite okrugli kalup za pečenje.

U zdjeli pomiješajte mljeveni keks, otopljeni puter i cimet. Miješajte dok smjesa ne bude jednaka. Smjesu izlijte u kalup i pritisnite dok ravno ne pokrije dno. Pecite koru u rerni 8 do 10 minuta pa ostavite da se ohladi.

U velikoj zdjeli mikserom izmiješajte krem sir dok ne bude fino kremast. Dodajte šećer i miješajte dok smjesa ne bude jednaka. U smjesu dodajte pavlaku, jaja, vanilin ekstrakt i cimet. Umućenu smjesu izlijte preko kore u pleh.

Za rolnicu na vrhu - odnosno gornju koru prvo u zdjeli izmiješajte puter, šećer i cimet. Uz pomoć vrećice za ukrašavanje kolača izlijte smjesu na tanko razvaljano lisnato tijesto. Zarolajte kao da pravite štrudlu. Potom to tijesto zarolajte poput pite i stavite na vrh kreme.

Pecite cheesecake 55 do 65 minuta. Po završetku pečenja, blago otvorite vrata rerne i ostavite ga da se ohladi na sat vremena. Potom ga ostavite u frižider dok se ne stegne, najbolje preko noći.