Volite slatka peciva? Iskoristite vikend za pripremu slovenske verzije slojevite štrudle s orasima
Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:
- 450 grama brašna
- 100 grama šećera
- jedno jaje
- jedan žumanjak
- jedna vrećica suhog kvasca
- pola kašičice soli
- 150 mililitara toplog mlijeka
- 70 grama maslaca sobne temperature
Za punjenje bit će vam potrebno:
- 300 grama mljevenih oraha
- jedan žumanjak
- dva bjelanjka
- 50 grama meda
- jedna kašika kakaa
- pet kašika šećera
- prstohvat soli
- 70 mililitara mlijeka
- 50 grama maslaca sobne temperature
- tri kašike mlijeka za premazivanje
Priprema:
Pomiješajte kvasac i jednu kašičicu šećera u toplom mlijeku i kratko ostavite da se digne. Za to vrijeme u većoj posudi spojite brašno, sol, ostatak šećera te umućeno jaje i žumanjak. Kada se smjesa od germe, šećera i mlijeka digla, spojite sastojke i umijesite tijesto.
Potom dodajte maslac sobne temperature i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Tijesto mora biti u potpunosti glatko i odvajati se od posude. Nakon toga, izvadite tijesto, pospite posudu s malo brašna, vratite tijesto i prekrijte krpom. Kao takvo, tijesto je potrebno ostaviti sat vremena na toplom mjestu kako bi naraslo.
Slijedi priprema punjenog dijela. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli, a kada se stvori pjena, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete takozvani čvrst snijeg.
Za to vrijeme pripremite nadjev: bjelanjke miksajte s prstohvatom soli. Kad se zapjene dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum. Sve preostale sastojke spojite i na kraju laganim pokretima umiješajte u snijeg od bjelanjaka.
Kada je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i razvaljajte u tanki pravokutnik. Debljina tijesta treba biti neka dva milimetra. Premažite tijesto tankim slojem punjenja pa zarolajte po dužini.
Uzmite kalup za hljeb i premažite s malo maslaca. Tijesto savijte u obliku slova "s", prebacite u kalup tako da izgleda kao da je složena iz tri dijela. Ostavite da tijesto ponovo naraste.
Kada je tijesto spremno, uključite rernu na 180 stepeni i ostavite da se zagrije. Štrudlu premažite s tri kašike mlijeka pa za početak pecite 15 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 160 stepeni pa pecite još nekih 40 minuta.