Povitica ili potica
26

Volite slatka peciva? Iskoristite vikend za pripremu slovenske verzije slojevite štrudle s orasima

Piše: L. R.
Idealno uz kafu, čaj i mlijeko (Foto: Shutterstock)
Idealno uz kafu, čaj i mlijeko (Foto: Shutterstock)
Povitica ili potica je naziv za slovensku verziju štrudle koja se tradicionalno pravi s orasima, ali možete pronaći različite recepte s drugim vrstama punjenja.
Svakako, nemojte zaboraviti da štrudlu prije serviranja pospete šećerom u prahu.

Sastojci koji će vam biti potrebni za tijesto su:

  • 450 grama brašna
  • 100 grama šećera
  • jedno jaje
  • jedan žumanjak
  • jedna vrećica suhog kvasca
  • pola kašičice soli
  • 150 mililitara toplog mlijeka
  • 70 grama maslaca sobne temperature

Za punjenje bit će vam potrebno:

  • 300 grama mljevenih oraha
  • jedan žumanjak
  • dva bjelanjka
  • 50 grama meda
  • jedna kašika kakaa
  • pet kašika šećera
  • prstohvat soli
  • 70 mililitara mlijeka
  • 50 grama maslaca sobne temperature
  • tri kašike mlijeka za premazivanje

Priprema:

Pomiješajte kvasac i jednu kašičicu šećera u toplom mlijeku i kratko ostavite da se digne. Za to vrijeme u većoj posudi spojite brašno, sol, ostatak šećera te umućeno jaje i žumanjak. Kada se smjesa od germe, šećera i mlijeka digla, spojite sastojke i umijesite tijesto.

Potom dodajte maslac sobne temperature i nastavite mijesiti dok se ne sjedini s ostatkom tijesta. Tijesto mora biti u potpunosti glatko i odvajati se od posude. Nakon toga, izvadite tijesto, pospite posudu s malo brašna, vratite tijesto i prekrijte krpom. Kao takvo, tijesto je potrebno ostaviti sat vremena na toplom mjestu kako bi naraslo.

Slijedi priprema punjenog dijela. Umutite bjelanjke s prstohvatom soli, a kada se stvori pjena, dodajte šećer i mutite dok ne dobijete takozvani čvrst snijeg.

Za to vrijeme pripremite nadjev: bjelanjke miksajte s prstohvatom soli. Kad se zapjene dodajte šećer pa miksajte dok ne dobijete čvrsti šaum. Sve preostale sastojke spojite i na kraju laganim pokretima umiješajte u snijeg od bjelanjaka.

Kada je tijesto naraslo, kratko ga premijesite i razvaljajte u tanki pravokutnik. Debljina tijesta treba biti neka dva milimetra. Premažite tijesto tankim slojem punjenja pa zarolajte po dužini.

Uzmite kalup za hljeb i premažite s malo maslaca. Tijesto savijte u obliku slova "s", prebacite u kalup tako da izgleda kao da je složena iz tri dijela. Ostavite da tijesto ponovo naraste.

Kada je tijesto spremno, uključite rernu na 180 stepeni i ostavite da se zagrije. Štrudlu premažite s tri kašike mlijeka pa za početak pecite 15 minuta. Nakon toga, smanjite temperaturu na 160 stepeni pa pecite još nekih 40 minuta.