Za iftar pripremite zdravi obrok u tri slijeda koji zadovoljava sve energetske i nutritivne potrebe
Recept za zdravi iftar stastavljen je prema preporuci nutricioniste Kenana Mandre te sadrži sve potrebne nutritivne vrijednosti koje će vam pružiti energiju.
Tarhana s chia sjemenkama
Tarhana - orijentalnog naziva i kiselkastog okusa, neizostavni je dio iftarske trpeze. Obogaćena chia sjemenkama dobija sasvim novu dimenziju, veći volumen i okus kojem nećete moći odoljeti.
Potrebni sastojci:
-
100 g tarhane
-
50 g chia sjemenki
-
jedna kašika maslaca
-
jedan luk
-
jedna mrkva
-
peršun, bosiljak i ruzmarin
-
paradajz sos
U šerpu stavit jednu supenu kašiku maslaca, zatim dodati jedan sjeckani luk i mrkvu, te peršin, bosiljak i ruzmarin. Kad luk dobije zlatnu boju dodajte paradajz sos i kuhajte 10 minuta, zatim dodajte tri čaše vode i kuhajte 25 minuta, a zatim dodajte 200 ml paradajz sosa i nastavite kuhati još 10 minuta. Nakon toga dodati 100g tarhane i 50g chia sjemenki te kuhajte još 2-3 minute i skinite s vatre, prekrijte krpom da se ohladi.
Sarma u kupusu ili vinovoj lozi je već viđena. Goste oduševite sarmom umotanom u listove cvekle neodoljive crvenkaste boje, a nadjev obogatite bungurom. Svaka sarmica mora biti jedan zalogaj da bi se dobio potpun okus.
Potrebni sastojci:
-
10 do 15 listovi mlade cvekle
-
600 g mljevenog mesa
-
riža
-
jedna mrkva
-
začini (biber, so, bosiljak, prešin, mljevena crvena paprika)
-
3 do 4 lista vinove loze
-
komadić suhog mesa
-
paradajz sos
Listove mlade cvekle operite i stavite u kipuću vodu na 20 sekundi, zatim ih pažljivo izvadite i stavite u ledenu vodu, može i u zamrzivač kako bi se naglo ohladile. U posudu pomiješajte mljeveno juneće meso 600g, rižu, mrkvu, papar, sol, bosiljak i peršin, a zatim smjesu ostavite u hladnjak da odstoji sat vremena.
Kada se ohlade, listove cvekle namažite maslacem i u njih motajte mesnu smjesu u veličine jednog zalogaja. Šerpu za kuhanje namastite maslinovim uljem i na dno šerpe stavite nekoliko listova vinove loze, a može i komad suhog mesa zbog arome. Zatim prelijte paradajz sosom ulijte vodu i pažljivo poredajte sarme u krug. Na vrhu stavite malo mljevene crvene paprike i sve poklopite jednim tanjirom, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta.
Trileće bez šećera
Sastojci za koru
-
tri jaja
-
100 g bademovog brašna
-
jedna kašika kokosovog brašna
-
dvije kašike čvrstog vrhnja za šlag
-
jedna kašičica praška za pecivo
-
pola kašičice soka od limuna
-
100 g ertritola
U posudi za miješanje pomiješajte 3 jaja, 100 g bademovog brašna, 1 žlica kokosovog brašna, 2 žlice čvrstog vrhnja za šlag, 1 žličica praška za pecivo i ½ žličice soka od limuna, 100 g eritritola. Sve sastojke za kolač miješajte dok se dobro ne sjedine.
Namastite staklenu posudu za pečenje maslacem i ulijte smjesu u posudu, poravnajte vrh kako biste bili sigurni da imate ravnomjeran sloj smjese. Pecite u mikrovalnoj pećnici na srednje jakoj snazi (oko 600 W) 5 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i ne vadite kolač iz posude.
Sastojci za fil
-
120 ml čvrstog vrhnja za šlag
-
120 nezaslađenog bademovog mlijeka
-
tri kašike eritritola u prahu
-
jedna kašika ekstrakta vanilije
-
prstohvat soli
Dok se kolač peče u mikrovalnoj, pomiješajte sastojke za fil: 120 ml čvrstog vrhnja za šlag, 120 ml nezaslađenog bademovog mlijeka, 3 žlice eritritola u prahu, 1 žlica ekstrakta vanilije i 1 prstohvat soli. Nakon što se ispečena kora ohladi na sobnu temperaturu, vilicom izbodite ravnomjerno raspoređene rupe po vrhu. Prelijte fil preko cijele površine kore. Stavite u frižider na najmanje dva sata ili preko noći, da kolač upije umak.
Sastojci za šlag:
-
120 ml čvrstog vrhnja za šlag
-
jedna kašičica krem sira
-
dvije kašičice eritritola u prahu
Pomiješajte sastojke za šlag: 120 ml čvrstog vrhnja za šlag, 1 žličica krem sira na sobnoj temperaturi i 2 žličice eritritola u prahu i miksajte električnom miješalicom oko 2 minute. Kolač premazati šlagom. Neposredno prije posluživanja pospite mljevenim cimetom.
Napomena: kašika (velika supena kašika), kašičica (mala čajna kašika)