Drugog dana ramazana
34

Za iftar pripremite zdravi obrok u tri slijeda koji zadovoljava sve energetske i nutritivne potrebe

N. C.
Drugog dana ramazana pripremite zdravi iftar u tri slijeda. Za predjelo pripremite tarhanu s chia sjemenkama, za glavno jelo sarmu od listova cvekle, a za desert pripremite trileće bez šećera.

Recept za zdravi iftar stastavljen je prema preporuci nutricioniste Kenana Mandre te sadrži sve potrebne nutritivne vrijednosti koje će vam pružiti energiju.

Tarhana s chia sjemenkama

Tarhana - orijentalnog naziva i kiselkastog okusa, neizostavni je dio iftarske trpeze. Obogaćena chia sjemenkama dobija sasvim novu dimenziju, veći volumen i okus kojem nećete moći odoljeti.

Potrebni sastojci:

  • 100 g tarhane

  • 50 g chia sjemenki

  • jedna kašika maslaca

  • jedan luk

  • jedna mrkva

  • peršun, bosiljak i ruzmarin

  • paradajz sos

Tarhana s chia sjemenkama
Tarhana s chia sjemenkama

U šerpu stavit jednu supenu kašiku maslaca, zatim dodati jedan sjeckani luk i mrkvu, te peršin, bosiljak i ruzmarin. Kad luk dobije zlatnu boju dodajte paradajz sos i kuhajte 10 minuta, zatim dodajte tri čaše vode i kuhajte 25 minuta, a zatim dodajte 200 ml paradajz sosa i nastavite kuhati još 10 minuta. Nakon toga dodati 100g tarhane i 50g chia sjemenki te kuhajte još 2-3 minute i skinite s vatre, prekrijte krpom da se ohladi.

Sarma u kupusu ili vinovoj lozi je već viđena. Goste oduševite sarmom umotanom u listove cvekle neodoljive crvenkaste boje, a nadjev obogatite bungurom. Svaka sarmica mora biti jedan zalogaj da bi se dobio potpun okus.

Potrebni sastojci:

  • 10 do 15 listovi mlade cvekle

  • 600 g mljevenog mesa

  • riža

  • jedna mrkva

  • začini (biber, so, bosiljak, prešin, mljevena crvena paprika)

  • 3 do 4 lista vinove loze

  • komadić suhog mesa

  • paradajz sos

Listove mlade cvekle operite i stavite u kipuću vodu na 20 sekundi, zatim ih pažljivo izvadite i stavite u ledenu vodu, može i u zamrzivač kako bi se naglo ohladile. U posudu pomiješajte mljeveno juneće meso 600g, rižu, mrkvu, papar, sol, bosiljak i peršin, a zatim smjesu ostavite u hladnjak da odstoji sat vremena.

Kada se ohlade, listove cvekle namažite maslacem i u njih motajte mesnu smjesu u veličine jednog zalogaja. Šerpu za kuhanje namastite maslinovim uljem i na dno šerpe stavite nekoliko listova vinove loze, a može i komad suhog mesa zbog arome. Zatim prelijte paradajz sosom ulijte vodu i pažljivo poredajte sarme u krug. Na vrhu stavite malo mljevene crvene paprike i sve poklopite jednim tanjirom, a zatim kuhajte na laganoj vatri oko 60 minuta.

Trileće bez šećera

Sastojci za koru

  • tri jaja

  • 100 g bademovog brašna

  • jedna kašika kokosovog brašna

  • dvije kašike čvrstog vrhnja za šlag

  • jedna kašičica praška za pecivo

  • pola kašičice soka od limuna

  • 100 g ertritola

U posudi za miješanje pomiješajte 3 jaja, 100 g bademovog brašna, 1 žlica kokosovog brašna, 2 žlice čvrstog vrhnja za šlag, 1 žličica praška za pecivo i ½ žličice soka od limuna, 100 g eritritola. Sve sastojke za kolač miješajte dok se dobro ne sjedine.

Trileće bez šećera
Trileće bez šećera

Namastite staklenu posudu za pečenje maslacem i ulijte smjesu u posudu, poravnajte vrh kako biste bili sigurni da imate ravnomjeran sloj smjese. Pecite u mikrovalnoj pećnici na srednje jakoj snazi (oko 600 W) 5 minuta. Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi i ne vadite kolač iz posude.

Sastojci za fil

  • 120 ml čvrstog vrhnja za šlag

  • 120 nezaslađenog bademovog mlijeka

  • tri kašike eritritola u prahu

  • jedna kašika ekstrakta vanilije

  • prstohvat soli

Dok se kolač peče u mikrovalnoj, pomiješajte sastojke za fil: 120 ml čvrstog vrhnja za šlag, 120 ml nezaslađenog bademovog mlijeka, 3 žlice eritritola u prahu, 1 žlica ekstrakta vanilije i 1 prstohvat soli. Nakon što se ispečena kora ohladi na sobnu temperaturu, vilicom izbodite ravnomjerno raspoređene rupe po vrhu. Prelijte fil preko cijele površine kore. Stavite u frižider na najmanje dva sata ili preko noći, da kolač upije umak.

Sastojci za šlag:

  • 120 ml čvrstog vrhnja za šlag

  • jedna kašičica krem sira

  • dvije kašičice eritritola u prahu

Pomiješajte sastojke za šlag: 120 ml čvrstog vrhnja za šlag, 1 žličica krem sira na sobnoj temperaturi i 2 žličice eritritola u prahu i miksajte električnom miješalicom oko 2 minute. Kolač premazati šlagom. Neposredno prije posluživanja pospite mljevenim cimetom.

Napomena: kašika (velika supena kašika), kašičica (mala čajna kašika)