Idealnog okusa
70

Želite isprobati malo drugačiju slasticu? Pripremite grčku pitu poznatu kao bougatsa

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ukoliko želite isprobati malo drugačiju slasticu, grčka pita bougatsa je odlična ideja.

Potrebne su vam sljedeće namirnice: osam listova tankih kora, 100 grama putera, 750 mililitara mlijeka, 200 grama šećera, 150 grama griza, dva jajeta + jedno žumance, dvije kašike kukuruznog škroba, narendana korica limuna, kašičica vanilinog ekstrakta, šećer u prahu i cimet.

Priprema

Umutite jaje i dodajte griz pomiješan sa škrobom. Smjesu dodajte u vrelo mlijeko i miješajte dvije - tri minute, dok se ne zgusne. Dodajte vanilin ekstrakt, narendanu koricu limuna i pola putera.

Rastopljenim puterom premažite posudu za pečenje i u nju stavite četiri kore koje ste prethodno također premazali puterom.

Na kore sipajte fil pa ga prekrijte preostalim korama premazanim puterom. Pitu pecite 40 minuta na 170 stepeni. Kada se ohladi, izrežite je i pospite šećerom u prahu i cimetom.