Brzo i fino
19

Napravite savršenu meksičku pitu kod kuće: Jednostavni recept koji će vas oduševiti

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Ako ste ljubitelj hrskave i pikantne meksičke pite iz pekare, zašto ne biste probali pripremiti je sami?

Ova kombinacija mljevenog mesa, kukuruza i graha savršen je izbor za ručak. Pita se može poslužiti uz osvježavajuću salatu, a idealna je i kao brzi zalogaj ili užina koja će vas zasititi.

Potrebni sastojci

  • Brašno
  • Topla voda
  • So
  • Ulje
  • Za nadjev pripremite:
  • Mljeveno meso
  • Kukuruz iz konzerve
  • Crveni grah iz konzerve
  • Umak od paradajza
  • Koncentrat paradajza
  • Ulje
  • So, čili začin, slatka paprika

Priprema

Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu. Oblikujte tijesto u valjak i podijelite ga na 12 jednakih loptica. Stavite loptice u lim za pečenje, premažite ih uljem i prekrijte folijom. Ostavite ih da nadođu.

Nadjev

U tavu dinstajte mljeveno meso. Kada meso dobije zlatnu boju, dodajte umak od paradajza. Kratko prokuhajte, a zatim dodajte kukuruz i grah. Ostavite da se nadjev prohladi.

Formiranje pite

Rukama razvucite tijesto od sredine prema rubovima. Na svaku koru stavite nadjev i umotajte ga poput štrudle. Pitu prerežite na pola i stavite je u lim za pečenje. Ponovite postupak sa svim lopticama tijesta i nadjevom.

Za kraj pite stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite ih dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.

Obavezno isprobajte i uživajte u domaćoj meksičkoj piti.