Napravite savršenu meksičku pitu kod kuće: Jednostavni recept koji će vas oduševiti
Ova kombinacija mljevenog mesa, kukuruza i graha savršen je izbor za ručak. Pita se može poslužiti uz osvježavajuću salatu, a idealna je i kao brzi zalogaj ili užina koja će vas zasititi.
Potrebni sastojci
- Brašno
- Topla voda
- So
- Ulje
- Za nadjev pripremite:
- Mljeveno meso
- Kukuruz iz konzerve
- Crveni grah iz konzerve
- Umak od paradajza
- Koncentrat paradajza
- Ulje
- So, čili začin, slatka paprika
Priprema
Pomiješajte sve sastojke dok ne dobijete homogenu smjesu. Oblikujte tijesto u valjak i podijelite ga na 12 jednakih loptica. Stavite loptice u lim za pečenje, premažite ih uljem i prekrijte folijom. Ostavite ih da nadođu.
Nadjev
U tavu dinstajte mljeveno meso. Kada meso dobije zlatnu boju, dodajte umak od paradajza. Kratko prokuhajte, a zatim dodajte kukuruz i grah. Ostavite da se nadjev prohladi.
Formiranje pite
Rukama razvucite tijesto od sredine prema rubovima. Na svaku koru stavite nadjev i umotajte ga poput štrudle. Pitu prerežite na pola i stavite je u lim za pečenje. Ponovite postupak sa svim lopticama tijesta i nadjevom.
Za kraj pite stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite ih dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
Obavezno isprobajte i uživajte u domaćoj meksičkoj piti.