Savjeti za zdravlje
29

Četiri najbolje prehrambene navike za snižavanje krvnog pritiska

N. C.
© Shutterstock
© Shutterstock
Iako skoro svi znaju da visok krvni pritisak može dovesti do srčanog i moždanog udara — ne znaju svi tačno kako.

To bi mogao biti jedan od razloga zašto polovina odraslih u Sjedinjenim Američkim Državama ima hipertenziju, a samo jedan od četiri ih ima pod kontrolom. Kako sniziti krvni pritisak?

Većina ljudi vjerovatno pretpostavlja da je odgovor "spusti solanik". Iako je to dobar savjet, ne dodavanje soli u hranu je samo jedna zdrava praksa koja pomaže u snižavanju krvnog pritiska. Postoji mnogo više prehrambenih navika i tehnika pripreme hrane koje možete koristiti svaki dan da biste usvojili dijetu sa nižim sadržajem natrijuma.

Koristite vlakna da smanjite pritisak

"Jedenje više najzdravije hrane, kao što su leće, pasulj, integralne žitarice, voće i povrće, pomoći će u snižavanju krvnog pritiska", kaže Rhyan Geiger, vlasnik Phoenix Vegan Dietitian.

Ove namirnice promovišu zdravlje srca ne samo svojim sadržajem vlakana, već i mikronutrijentima i antioksidansima koje obezbeđuju. Istraživanje u Frontiers in Nutrition povezuje povećanje unosa vlakana sa snižavanjem krvnog pritiska.

Izbjegavajte konzerviranu hranu

Možete smanjiti potrošnju natrijuma odabirom graha u suhom obliku umjesto konzerviranog, koji obično koristi puno soli kao konzervans.

Također, koristite svježe meso umjesto upakovanog i konzerviranog. Svježi komadi govedine, piletine ili svinjetine sadrže prirodni natrij, ali mnogo manje nego što se dodaje tokom prerade u proizvode poput slanine ili šunke. A ako morate koristiti konzervirani grah i povrće radi praktičnosti, prvo ih isperite pod vodom kako biste uklonili natrij.

Analiza kontrolnog centra Laboratorije za analizu hrane (FALCC) na Virginia Tech-u pokazala je da ispiranje i ocjeđivanje povrća iz konzerve mlakom vodom iz slavine smanjuje sadržaj natrijuma za između 9-23 posto.

Nađite zamjenu za morsku sol

Ako je vašoj hrani potreban tračak soli da potakne okus, probajte pahuljice kelpa, predlaže klinička nutricionistica Sara Kahn.

"Kelp je vrsta morske alge koja je sušena i granulirana i može se koristiti umjesto soli u kuhanju kako bi se dao slatki ukus", kaže Kahn.

Obiluje jodom i nudi druge esencijalne nutrijente kao što su magnezijum, kalcijum i gvožđe.

Drugi alternativni začin je gomasio ili susamova so. Može se koristiti kao začin za salate, supe, tjesteninu, ribu, piletinu i još mnogo toga.

"Napravljen od mješavine prženih sjemenki susama i male količine morske soli, ima manje natrijuma od kuhinjske soli i nudi kalcijum, kalijum i željezo", kaže Kan.

Začinite jela začinskim biljem

Kuhanje sa niskim sadržajem natrijuma u početku može biti izazovno, posebno kada se priprema obrok za nekoga sa dobro slanim ukusima. Jedan od načina da se prikrije nedostatak natrijuma je da se obrok obilno začini začinima bez soli poput bilja i začina.

"Kada je jelo dobro začinjeno, često mu nije potrebno toliko soli", kaže Nadeau.

Koristite luk, sok od limuna, luk u prahu i eksperimentirajte sa svježim i sušenim začinskim biljem i svim začinima u vašoj stalak za začine.