Redovno ga konzumirajte
20

Ispijanje čaja od kamilice može vam pomoći da brže zaspite i poboljšate kvalitetu sna

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Ako imate poteškoća sa snom, možda biste pred spavanje trebali konzumirati čaj od kamilice. Ne samo da će vam pomoći da brže utonete, već će poboljšati i kvalitetu sna.
Redovan san koji uključuje barem sedam sati sna, ne samo da je bitan za vaše svakodnevno funkcionisanje, već bi vam zapravo moglo produžiti godine života štiteći vas od ozbiljnih bolesti.

Postoji mnogo načina za koje se tvrdi da vam pomažu da brže utonete u san, poput opuštanja mišića ili tehnika disanja. No, prema nutricionisti i hemičaru Timu Bondu, ispijanje čaja od kamilice prije spavanja jedan je od boljih načina da to postignete.

Međutim, nije samo čaj od kamilice taj koji će vam pomoći da dobijete potreban san. U tome vam mogu pomoći i druge vrste napitaka.

"Redovno ispijanje svih vrsta čajeva, uključujući mlijeko ili bez njega, pomaže riješiti se stresa i tjeskobe koji su ključni uzroci lošeg sna", naveo je.

Ističe da je prema istraživanju Tea Advisory Panela, ispijanje čaja dobro za rješavanje tjeskobe i stresa.

"Izvještaj TAP-a identifikuje različita ispitivanja koja pokazuju da različiti čajevi pomažu u poboljšanju sna. Dok su neki biljni čajevi poput kamilice i lavande dobro poznati po svojim učincima na pospješivanje sna, druge vrste čajeva, poput crnog i zelenog čaja, također su korisne za spavanje", rekao je.

Otkriveno je i da ispijanje pet šolja zelenog čaja dnevno dovodi do poboljšanja sna, uključujući i vrijeme provedeno u snu. Druga istraživanja su otkrila da crni čaj koji sadrži GABA (neurotransmiter) značajno produžuje vrijeme spavanja. Također, utvrđeno je da L-teanin, sastojak crnog čaja, skraćuje vrijeme potrebno za spavanje.

Osim toga, "otkriveno je da i kamilica i lavanda skraćuju vrijeme za spavanje. Kada je riječ o biljnim čajevima, pokazalo se da kamilica donosi značajna poboljšanja u kvaliteti sna, uključujući ukupno vrijeme provedeno u snu zbog sedativnih svojstava njenih sastojaka kao što su glukuronoksilani, a jedna šolja prije spavanja pokazuje ovu korist", dodao je Bond.