Uočite ga na vrijeme
33

Jedan neuobičajen znak može vam pomoći u otkrivanju rane faze demencije

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Način da se stanje demencija dijagnosticira što je ranije moguće daje ljudima najbolje šanse za održavanje i ublažavanje simptoma ovog zdravstvenog stanja.
Stoga, nije loše poznavati rane simptome koji uzrokuju demenciju, jer to može pomoći osobama i dati njihovim porodicama više vremena da razumiju dijagnozu i planiraju budućnost.

Naučnici klinike Mayo otkrili su sve više dokaza koji pokazuju da se obrasci hodanja mijenjaju prije nego što se pojave problemi s pamćenjem i prepoznavanjem.

To je zato što demencija ubija moždane stanice što može utjecati na pokrete. Također, kod osoba koje imaju demenciju može se ukazati i kraći zamah ruku dok hodaju. Studija objavljena u časopisu Journal of Alzheimer's Disease također je pokazala da ljudi s tom bolešću vjerojatno imaju kraće korake.

Pored toga, postoje još neki simptomi na koje bi trebalo obratiti pažnju su kratkoročni gubitak pamćenja, promjene rasploženja, gubitak interesa, nedostatak fokusa, ishitrene odluke, zbunjenost, smanjena kordinacija pokreta i otežana sposobnost obavljanja svakodnevnih zadataka.