Obratite pažnju
0

Jedan od znakova dehidracije možete primijetiti tokom mokrenja

Klix.ba
(Foto: Shutterstock)
(Foto: Shutterstock)
Zdravstveni stručnjaci otkrili su šest simptoma dehidracije na koje trebate obratiti pozornost nakon porasta temperatura, kao i pet savjeta koji će vam pomoći da ostanete hidrirani.

Farmaceut Navin Khosla rekao je da visoke temperature mogu predstavljati ozbiljan zdravstveni rizik za one koji su u ranjivoj kategoriji, zbog čega je ključno da ste hidrirani, da boravite u hladu i mažete se kremom za sunčanje tokom dana.

Da biste se osjećali fit i zdravi tokom ovih vrućih razdoblja važno je da ste hidrirani. Nemojte uzimati vodu za piće zdravo za gotovo tokom toplinskog vala - to je doista bitno.

"Preporučujem da pijete 20 posto više vode od uobičajenog unosa i da konzumaciju čaja, kafe, alkoholnih i slatkih pića zamijenite vodom. Ova promjena možda neće biti po svačijem ukusu pa svojim pićima možete dodati voće. Boja i miris vašeg urina ključni su pokazatelj kada je u pitanju dehidracija, a trebalo bi vam postati jasno ako je tamnožute boje i jakog mirisa", objasnio je Khosla.

Jasan pokazatelj dehidracije je boja vašeg urina. Kada je hidratiziran, trebao bi biti prozirno-svijetlo žut, ali s nedostatkom tekućine može postati puno tamniji i jakog mirisa. Odlazak na WC manje od četiri puta dnevno tokom toplinskog vala također je znak dehidracije. Ako vas ovi znakovi muče, svakako počnite piti više.