Uočite ga na vrijeme
0

Jedan simptom koji se često pojavljuje tokom ljeta može biti skriveni znak dijabetesa

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dijabetes je ozbiljno zdravstveno stanje koje nastaje zbog visokog nivoa šećera u krvi, a jedan simpotom koji se često javlja tokom ljeta mogao bi upozoriti na opasnost.
Veliki broj ljudi u svijetu boluje od dijabetesa, ali ono što je zapravo zapanjujuće je da pored toga, mnogi nisu ni svjesni da žive s ovim hroničnim stanjem. Stoga je ključno biti svjestan potencijalnih znakova upozorenja.

Jedan čest simptom dijabetesa lako se može zamijeniti samo kao učinak vrućeg vremena. Zdravstvene organizacije poput National Health Servica, navode pretjeranu žeđ kao upozoravajući simptom za dijabetes. Ovaj simptom nastaje zbog nakupljanja viška glukoze u krvi. Posljedično, bubrezi moraju više raditi kako bi filtrirali i apsorbirali višak šećera.

Ako bubrezi ne mogu dovoljno brzo apsorbirati, višak šećera završava u urinu, izvlačeći tekućine iz tjelesnih tkiva, što dovodi do dehidracije i žeđi. Visoki nivoi šećera u urinu uzrokovane dijabetesom također mogu rezultirati slatkim ili voćnim mirisom urina. Prekomjerni šećer često može dovesti do dehidracije, potičući osobu da konzumira više vode i posljedično češće mokri.

Iako je tačan uzrok dijabetesa tipa 1 nepoznat, dijabetes tip 2 često je povezan s faktorima poput pretilosti i nedostatka tjelesne aktivnosti, iako se navodi da i on može biti nasljedan.

Rano prepoznavanje simptoma dijabetesa omogućuje brzu medicinsku intervenciju. Iako ne postoji lijek za dijabetes, dostupni su tretmani za ublažavanje simptoma.

Drugi znakovi dijabetesa na koje treba obratiti pažnju uključuju: osjećaj jakog umora, nenamjerni gubitak kilograma, svrbež na određenim dijelovima tijela, posjekotine ili rane koje duže zacjeljuju i zamagljen vid.