Konzumiranje kafe bi moglo značajno utjecati na sprečavanje nastajanja Azlheimerove bolesti
Istraživači s Univerziteta u Veroni utvrdili su da espresso kafa sprečava nakupljanje tau proteina, koji je povezan s Alzheimerom. Drugim riječima, on nakupine spomenutog proteina čini manje toksičnim za moždane ćelije.
"Ovi rezultati daju uvid u neuroprotektivni potencijal espresso kafe. Taj napitak, koji se često konzumira, izvor je prirodnih spojeva koji pokazuju blagotvorna svojstva", rekla je ljekarka Mariapina D'Onofrio.
Podsjećamo, početkom prošle godine objavljeni su zabrinjavajući rezultati istraživanja sprovedenog u 195 država. Naime, predviđa se da će predviđa da će demencija poharati umove 153 miliona ljudi širom svijeta do 2050. godine, što je oko tri puta više nego 2019. godine.
Ovo je povezano povezano je s trendovima faktora rizika, uključujući gojaznost, dijabetes, nisko obrazovanje i pušenje.