Rezultati studije
19

Konzumiranje ove protuupalne hrane smanjit će vaše šanse za demenciju za 31 posto

N. O.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Nova studija naglašava snažan utjecaj prehrane na zdravlje mozga, otkrivajući da redovno konzumiranje protuupalnih namirnica može smanjiti rizik od demencije za impresivnih 31 posto.

Ovo otkriće naglašava kritičnu vezu između onoga što jedemo i zdravlja našeg mozga kako starimo. Dijeta bogata voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim mastima ne samo da se bori protiv upale već i podržava kognitivne funkcije unapređenjem protoka krvi, smanjenjem oksidativnog stresa i njegujući moždane ćelije.

Studija, objavljena u ponedjeljak u časopisu JAMA Network Open, navodi da je to vidljivo čak i kod osoba kojima su već dijagnosticirana kardiometabolička stanja poput dijabetesa tipa 2 , bolesti srca ili moždanog udara.

Kako antiinflamatorna hrana može smanjiti rizik od demencije

Abigail Dove, vodeća autorica studije, rekla je: "Praćenje antiinflamatorne dijete je povezano sa manjim rizikom od demencije , čak i među ljudima s kardiometaboličkim bolestima koji već su pod povećanim rizikom od demencije".

Iako je studija opservacijska i ne može utvrditi uzrok i posljedicu, skeniranje mozga sudionika koji su slijedili protuupalnu dijetu otkrilo je značajno niže razine biomarkera povezanih s neurodegeneracijom i vaskularnim ozljedama.

Upalna dijeta obično uključuje hranu koja potiče upalu u tijelu, kao što su prerađeno meso, rafinirani ugljikohidrati, slatke grickalice i hranu bogatu nezdravim mastima kao što su trans masti i zasićene masti.

Nasuprot tome, protuupalna dijeta naglašava cjelovitu hranu bogatu hranjivim tvarima koja pomaže u smanjenju upale. Ovo uključuje puno voća, povrća, cjelovitih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i zdravih masti poput onih koje se nalaze u maslinovom ulju i masnoj ribi. Ove namirnice su bogate antioksidansima, vlaknima i esencijalnim nutrijentima koji podržavaju cjelokupno zdravlje i bore se protiv upale na ćelijskom nivou.

Osim izbora u ishrani, hronične upale mogu doprinijeti i određene životne navike. Smanjeno kretanje, hronični stres, loš kvalitet sna i pušenje su upalni faktori načina života koji mogu pogoršati efekte nezdrave prehrane.