Brojni benefiti
34

Konzumiranjem veće količine ovog voća može vam pomoći da se riješite akni

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Održavanje zdrave kože ne odnosi se samo na ličnu higijenu, već i na ono što svakodnevno konzumiramo. Uravnotežena ishrana koja je bogata svježim voćem i povrćem mogla bi vam pomoći ako se borite s aknama na koži.
No, povećana konzumacija jagoda mogla bi vam pomoći ako se osjećate kao da ste iscrpili sve mogućnosti. Jagode sadrže antioksidanse poznate kao polifenoli, kao i minerale poput mangana , kalija i folata . Pored toga, ove crveno voće bogato je vitaminom C, koji je poznat po svojim protuupalnim svojstvima.

Healthline navodi da je moguće da jagode mogu pomoći u smanjenju upale povezane s aknama, budući da su jagode bogate vitaminom C. Neke studije pokazale su obećavajuće rezultate za akne s učinkom natrijevog askorbil fosfata (SAP), iako su potrebna dodatna istraživanja.

Porcija jagoda od 80 grama osigurava čak 46 mg vitamina C. National Health Service (NHS) savjetuje da odrasle osobe starije od 19 godina trebaju 40 mg vitamina C dnevno, stoga je zdjelica jagoda dnevno sasvim dovoljna.

Prema nutritivnim vrijednostima, porcija od 80 grama sadrži 26 kalorija, 0,5 grama proteina, 0,4 grama masti, 4,9 grama ugljikohidrata 13 grama vlakana, 136 mg kalija i 49 mcg folata.

Kada pripremate jagode kod kuće, nemojte bacati lišće jer je i ono važno u očuvanju zdravlja vaše kože. Lišće jagode ima mnogo istih svojstava kao i njihov plod, tako da je pripremanje čaja od lišća jagode odličan način da tijelu date sve vitamine i minerale koji vole kožu i koje voće može ponuditi.

Osim vaše kože, jedenje jagoda također može poslužiti kao alternativa nezdravim slatkišima. Imaju nizak glikemijski indeks i kao takve pomažu u umjerenom oslobađanju šećera u krvi. Studije sugerišu da ishrana s namirnicama koje imaju nizak glikemijski indeks mogu biti korisni za regulisanje tjelesne težine i za smanjenje učestalosti bolesti povezanih s pretilošću.

Jagode su bogate pigmentima koji imaju zaštitni učinak. Smatra se da ti pigmenti imaju niz potencijalnih zdravstvenih koristi, uključujući prevenciju upalnih stanja i bolesti srca. Čini se da određene studije povezuju redovnu konzumaciju bobičastog voća s manjim brojem smrtnih slučajeva povezanih sa srcem.