Postavlja se pitanje koliko je jabukovo sirće zapravo korisno kada je riječ o ovom zdravstvenom problemu. Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Američke dijabetičke asocijacije (American Diabetes Association) pokazalo je da je ova tvrdnja tačna. Proveli su ga Carol S. Johnston, Cindy M. Kim i Amanda J. Buller.
Ispitanici su konzumirali obroke koji su se sastojali od peciva, maslaca i soka od narandže. Nakon obroka uzimali su jabukovo sirće ili placebo. Istraživači su provjeravali nivo glukoze (šećera) u krvi 30 i 60 minuta nakon obroka. Utvrdili su da sirće znatno snižava nivo glukoze u krvi nakon obroka. Nekoliko drugih istraživanja također je došlo do istog zaključka.
Naravno, sirće ne može magično izliječiti dijabetes, ali može umjereno smanjiti nivo glukoze. Ne predstavlja zamjenu za lijekove protiv dijabetesa, ali je dovoljno siguran dodatak planu liječenja ove bolesti. Imajte na umu da ga ne biste trebali koristiti ukoliko imate problema s bubrezima.