Najnovija američka studija je pokazala kako, ukoliko želite izgubiti suvišne kilograme, trebate konzumirati što više artičoka, avokada, šparoga i krastavaca.
Sudeći prema studiji, za mršavljenje je najbolje i povrće koje sadrži dosta vlakana i malo ugljenih hidrata poput brokule, karfiona i prokulice, kao i lisnato povrće, koje čini da se osjećamo sitima, čime podstiče mršavljenje.
Povrće puno skroba, poput kukuruza, graha, graška i krompira s druge strane može dovesti do debljanja i njega u procesu mršavljenja treba izbjegavati.
Kad je u pitanju gubljenje suvišnih kilograma, voće se definitvno pokazalo boljim od povrća, a najbolje voće za mršavljenje su jabuke, kruške i bobičasto voće.
Istraživanje je provedeno na 133,468 muškaraca i žena u periodu od četiri godine i pokazalo je kako je konzumiranje dosta voća, te povrća bez skroba dovelo do gubljenja značajnog broja kilograma.