Neurolozi su otkrili koja dijeta može olakšati simptome multiple skleroze
Postoji nekoliko kvalitativnih studija koje istražuju iskustva ljudi sa MS-om u vezi sa ishranom, a ne koristi se teorija za objašnjenje nalaza.
Osobe sa MS-om su visoko motivisane da promijene ishranu i poboljšaju svoje zdravlje. Teorija samoodređenja objasnila je zašto osobe s MS-om mijenjaju ishranu i različite nivoe motivacije.
Dijetalni resursi specifični za MS i obrazovanje o ishrani trebaju uključiti načine za povećanje autonomnih oblika motivacije. Buduće studije o dijetalnim intervencijama mogle bi koristiti teoriju samoodređenja kao okvir za poboljšanje dugoročnog pridržavanja zdravije prehrane.
Visok udio zdravih masti i niski udio ugljikohidrata - postoje naznake da bi se ketogena ili keto dijeta mogla pokazati korisnom za osobe koje boluju od multiple skleroze. Neurolozi kažu kako studije pokazuju da ljudi manje pate od fizičke slabosti i umora nakon šest mjeseci ketogene dijete, piše Daily News.
Postoji moguće objašnjenje zašto bi ketogena dijeta s visokim udjelom masti mogla biti naročito prikladna. MS često remeti energetski metabolizam u mozgu. To dovodi do promjene u metabolizmu živčanih stanica, gdje se one oslanjaju na masti kao izvor energije.
"To znači da je ketogena dijeta očito prikladna za osiguravanje potrebne količine masti za proizvodnju energije", kaže neurolog Gereon Nelles iz BVDN-a.
Masti u ketogenoj dijeti dolaze uglavnom iz ribe, mesa, biljnih ulja i orašastih plodova. Nelles kaže da ketogena dijeta može poboljšati energetski metabolizam stanica, potencijalno ublažavajući simptome MS-a.
Kvantitativne studije pokazuju da više od 80 posto pwMS-a smatra dijetu važnom, a oko 40 posto izvještava o modifikacijama ishrane nakon postavljanja dijagnoze. Smanjenje simptoma ili broja recidiva, gubitak težine, osjećaj kontrole, usporavanje progresije bolesti i samo izlječenje MS-a su uobičajeni razlozi zbog kojih pwMS pravi modifikacije u ishrani.
Najčešće opisane promjene u ishrani su usvajanje dijete s niskim udjelom mast, modificiranje unosa masnih kiselina, eliminisanje unosa mesa, smanjenje unosa šećera i povećanje konzumacije voća i/ili povrća.
Takve modifikacije nisu uvijek zasnovane na dokazima ili u skladu s nacionalnim smjernicama o ishrani. Iako postoji literatura koja bilježi koje specifične promjene u ishrani donosi pwMS, malo se zna o tome zašto pwMS pravi modifikacije ishrane koje nisu zasnovane na dokazima ili šta bi ih motiviralo da povećaju pridržavanje zdrave prehrane.