Njemačka planira uvesti strategiju kvalitetnije prehrane u školama i na radnim mjestima
Začetnik ove ideje je njemački ministar poljoprivrede i prehrane Cem Ozdemir iz stranke Zelenih, koji poručuje kako svakom stanovniku Njemačke želi priuštiti kvalitetnu i zdravu ishranu bez obzira na njegova primanja i obrazovanje.
On je mišljenja kako bi preduzeća, škole i fakulteti, trebali odigrati ključnu ulogu u ostvarenju tog cilja.
"Mjesta zajedničke prehrane bi trebala biti mjesta gdje bi ljudi dolazili u kontakt s kvalitetnim, ukusnim i zdravim obrocima", rekao je Ozdemir.
Više žitarica, manje mesa, šećera...
Nacrt prehrambene strategije, koja bi trebala biti donesena do kraja sljedeće godine, predviđa da se menze ubuduće prilikom pripreme hrane drže preporuka Njemačkog društva za prehranu.
U ustanovama zajedničke prehrane bi tako ubuduće trebale pojačano biti ponuđene sezonske namirnice iz lokalnog uzgoja, po mogućnosti od proizvođača koji se drže biostandarda.
Daljnji cilj je smanjenje mesa u prehrani i smanjenje šećera, masnoće i soli u gotovim prehrambenim proizvodima. Kao jedan od ciljeva je navedeno smanjenje količine prehrambenih proizvoda koji završe na otpadu.
Osim toga, planirana je zabrana reklamiranje nezdrave hrane u kampanjama koje se obraćaju djeci mlađoj od 14 godina.