Ljubitelji kafe tako imaju manji rizik od razvoja ciroze jetre izazvane alkoholom, koja svake godine ubije 300 hiljada ljudi širom svijeta.
Ovo su rezultati studije lankmarka koju je proveo Institut za stogodišnjicu Univerziteta u Sydneyu, piše Daily Mail.
Cilj studije bio je identificirati rizike povezane s cirozom kod onih koji piju teška alkoholna pića i steći uvid u načine koji pomažu u prevenciji ili smanjenju ciroze kod ljudi čije ih alkoholno piće dovodi u rizik.
Autor studije, doktor John Whitfield rekao je da je studija otkrila da se povećani rizik od razvoja alkoholne ciroze može naslijediti, posebno od očeva.
"Naše istraživanje pokazalo je da je rizik od ciroze značajno povećan kod pojedinaca ako je otac hronično uzimao alkohol i umro od bolesti jetre. Također smo otkrili da je kod ljudi koji su konzumirali kafu bila manja vjerovatnoća da će razviti cirozu, dok je pijenje čaja samo neznatno smanjillo rizik", dodao je.
Jedna šoljica kafe dnevno smanjuje taj rizik za 22 posto, dvije za 43 posto, tri za 57 posto, a četiri za čak 65 posto.
Timothy Morgan, viši autor studije, primijetio je da su gojaznost i dijabetes povezani s povećanim rizikom od ciroze.
"Mjere poput održavanja zdrave tjelesne težine, intenzivnog liječenja dijabetesa ili stanja prije dijabetesa i konzumiranje kafe mogu biti korisne intervencije u načinu života kako bi se smanjio rizik od ciroze", poručuju stručnjaci.