Pozitivan efekat
18

Novo istraživanje otkriva još jedan način na koji kafa može pomoći vašem organizmu

A. Ć.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Dugi niz godina kafa je bila povezana sa zdravstvenim rizicima. Međutim, nedavna istraživanja su pokazala da umjereno konzumiranje kafe može imati blagotvoran učinak na zdravlje.

Vaskularne bolesti, oštećenje krvnih žila i njihove posljedice, srčani i moždani udar, među vodećim su uzrocima smrti u općoj populaciji. Kod pacijenata sa upalnim reumatskim bolestima, kao što je reumatoidni artritis, ovi rizici su još mnogo veći. To je zbog samih bolesti i nekih tretmana za njih.

Do sada su preporuke doktora za smanjenje ovih vaskularnih rizika bile u osnovi izbjegavanje faktora rizika. To je uključivalo zaustavljanje upale, smanjenje kortizonskih lijekova, kao i konvencionalne preporuke kao što su nepušenje, smanjenje holesterola i kontrola visokog krvnog pritiska.

Laboratorijski rezultati ovih istraživača kažu da kofein, prisutan u kafi, čaju i kakau, aktivno pomaže endotelnim progenitornim ćelijama, grupi ćelija koja pomaže u regeneraciji sluznice krvnih žila i koja je uključena u vaskularni rast.

Istraživači sa Univerziteta u Rimu koji su uključeni u ovu studiju vjeruju da bi pacijenti mogli poboljšati vaskularno zdravlje ispijanjem omiljene šoljice kafe.

Pored dobro poznatog stimulativnog dejstva na organizam, kofein ima i antiinflamatorno dejstvo jer se vezuje za receptore izražene na površini imunih ćelija. Učinak konzumacije kofeina na zdravlje kardiovaskularnog sistema je široko istražen, s oprečnim rezultatima.

Istraživači su novoj studiji istraživali 31 bolesnika s lupusom bez tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika koristeći sedmodnevni upitnik o hrani. Nakon sedam dana, istraživači su pacijentima uzeli krv kako bi ustanovili zdravlje njihovih krvnih sudova. Otkrili su da pacijenti koji su konzumirali kofein imaju bolje vaskularno zdravlje, mjereno kroz endotelne ćelije, koje čine važan unutrašnji sloj krvnih sudova.

"Ova studija je pokušaj da se pacijentima pruže informacije o mogućoj ulozi prehrane u kontroli bolesti", rekla je vodeća autorica rada Fulvia Ceccarelli.