Osam svakodnevnih vrsta namirnica koje će vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje
Voće
U posljednje vrijeme, često se može čuti kako je voće zapravo puno šećera i kalorija što može dovesti do toga da ga neki prestanu jesti. No, zapravo to nije tako.
"Mislim da je voće nepravedno na čošem glasu. Mislim da je voće nevjerovatno dobro za nas. Zapravo, ljudi koji konzumiraju više voća imaju manju vjerovatnost da će imati dijabetes, a oni također gube i na težini", rekao je Bulsiewicz.
Fermentirana hrana
Bulsiewicz navodi da moramo uključiti fermentiranu hranu u naše obrasce ishrane, jer to može pomoći u mikrobiološkoj raznolikosti crijeva. Jedite više fermentiranog povrća kao što su tu kiseli kupus i kefir.
Gljive
Gljive su svakako korisne u našoj ishrani. Ovaj ljekar navodi da gljive sadrže dobar udio vlakana. One mogu poboljšati zdravlje naših crijeva i imaju protuupalna svojstva, a pritom sadrže i mali broj kalorija.
Lisnato povrće
Lisnato povrće je odlično za naše zdravlje, jer je sadrži velike količine antioksidanasa i vitamina. Pritom, Bulsiewicz navodi kako lisnato povrće poput kelja, špinata i zelene salate sadrži mali broj kalorija.
Cjelovite žitarice
Cjelovite žitarice bogate su topivim vlaknima, koja su pogodna za srce, što ih čini odličnom hranom za one koji brinu o svom krvnom pritisku i kardiovaskularnom sistemu.
Omega-3 masne kiseline
Omega-3 masne kiseline ili zdrave masti neophodne su za naš organizam, čak i kada ste u procesu mršavljenja. Možete ih unositi tako što ćete jesti više orašastih plodova i sjemenki poput oraha i chia sjemenki.
Aromatično povrće
Povrće kao što su luk, bijeli luk ili ljuta papričica je aromatično povrće. Osim što daju bolji okus hrani, oni su dobri za rad vašeg srca, a pomažu i u prevenciji nekih bolesti.
Postoje neke nevjerovatne zdravstvene dobrobiti luka i bijelog luka, budući da su bogati antioksidansima, koji mogu pomoći u smanjenju upale, a također su zdravi za crijeva jer daju prebiotike za poticanje zdravih crijevnih bakterija.
Mahunarke
Bulsiewicz navodi kako su mahunarke kao što su grah, leća i slanutak pogodne za cjelokupno zdravlje, a posebno za naše srce.
"One su hrana za zdravlje crijeva, hrana za dugovječnost, a ako pogledate dokaze o bolestima srca, raku, moždanom udaru, dijabetesu, posvuda, vidjet ćete da one smanjuju vjerovatnost da imate ove bolesti", ističe on.