U tom smislu, u nastavku se nalazi spisak namirnica obogaćenih onim što će vas za kratko vrijeme, u vidu obroka ili napitka, podići "iz mrtvih".
Špinat je povrće koje zadovoljava dosta dnevnih potreba za vitaminom K koji čuva zdravlje kostiju. Bogat je željezom pa se preporučuje osobama koje se oporavljaju od bolesti ili su anemične. Također, špinat je i dobar izvor luteina koji čuva vid.
Banana je voće prepuno kalija koji smanjuje osjećaj umora i pojačava koncentraciju. Uz to je i dobar izvor vitamina B6, važnog za jačanje imuniteta i poboljšan rad mozga, kao i prehrambenih vlakana koja čuvaju probavu.
Cvekla je korjenasto povrće s antiupalnim svojstavima i visokim procentom željeza, folata i B vitamina. Ono što je dodatan plus jeste da se u 200 grama cvekle nalazi 440 miligrama kalija. Stručnjaci savjetuju da u šejku ili smoothiju cveklu kombinujete s citrusima, poput narandži ili limuna, kako biste pojačali međusobnu apsorpciju hranjivih materija.
Puter od badema je bolji izbor od recimo kikiriki putera jer ima više vitamina E, kalcija i željeza. Zbog visokog procenta proteina i vlakana dobar je saveznik u izgradnji mišića, a osigurava i osjećaj sitosti tokom dužeg vremena.
Grčki jogurt ne samo da ima dvostruko više proteina od običnog jogurta, već sadrži i veliku količinu kalcija koji garantuje jačanje kostiju i zuba.
Cimet je fleksibilan začin, što znači da se može koristiti u raznim kombinacijama, a studije pokazuju da reguliše krvni pritisak i snižava nivo lošeg holesterola.