Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, od bolesti srca i krvnih žila u svijetu godišnje umire oko 17.9 miliona ljudi. Najčešći oblik bolesti srca je koronarna arterijska bolest.
Stvari poput konzumiranja puno zasićenih i transmasti mogu dovesti do višeg holesterola, što može negativno utjecati na zdravlje arterija uzrokujući nakupljanje plaka. Visok krvni pritisak, nedovoljna tjelovježba, dijabetes i višak kilograma također su vodeći faktori rizika od srčanih bolesti.
Budući da su prehrana i način života tako usko povezani sa zdravljem srca, dr. William Davis, kardiolog i autor najprodavanije knjige NY Timesa Super Gut, otkrio je koja je hrana najbolja za srce.
Iako postoji mnogo hrane koja je zdrava za srce, dr. Davis želi da ljudi posebnu pažnju obrate na jednu.
"Moja omiljena hrana za zdravlje srca koju mnogi ljudi zanemaruju je kimchi, tj. tradicionalno fermentirani kupus koji je popularan u Koreji i često se jede uz svaki obrok. Proces fermentacije znači da su obično prisutne vrlo korisne mikrobne vrste. Ti mikrobi stvaraju mnoge dobrobiti za ljude. One uključuju smanjeni šećer u krvi, smanjenu inzulinsku rezistenciju, smanjenu upalu u cijelom tijelu i proizvodnju vitamina B1, B2, B7 i B9", kazao je.
Drugim riječima, fermentirana hrana može vam pomoći da imate zdravu crijevnu mikrobiotu, što zauzvrat može pomoći u smanjenju rizika od stvari poput visokog krvnog pritiska i hronične upale, što su faktori rizika za kardiovaskularne bolesti.
Prema Harvard Healthu, postoji ogromna povezanost između mikroba koji se nalaze u vašim crijevima i vašeg kardiovaskularnog sistema, što znači da održavanje zdravih crijeva može pomoći i da imate zdravo srce.