Uvrstite je u ishranu
55

Ova vrsta voća doprinosi dugovječnosti: Ključna je za očuvanje zdravlja

Piše: D. V.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Iako je proces starenja neizbježan, adekvatna ishrana može biti ključna za usporavanje ovog procesa i očuvanje zdravlja.
Prema mišljenju ljekara dr. Sajada Zalzalija, raznoliko šareno voće i povrće sadrži fitohemikalije koje utječu na ekspresiju gena i aktiviraju ključne procese povezane s dugovječnošću.

Jedna od namirnica koja se izdvaja zbog nježnih antioksidativnih i protivupalnih svojstava je bobičasto voće. Borovnice, jagode i ostalo bobičasto voće sadrže visoke nivoe antioksidansa, flavonoida i polifenola što pomaže u smanjenju oksidativnog stresa, a ujedno i štiti stanice od oštećenja povezanih s procesom starenja.

Osim što usporava stanično starenje, bobičastvo voće ima i ostale brojne benefite.

"Redovno konzumiranje bobičastog voća povezano je s poboljšanjem zdravlja mozga, snižavanjem krvog pritiska i smanjenjem rizika od kardiovaskularnih bolesti", kazala je dr. Casey Kelley.

Njihova sposobnost jačanja zdravlja čini ih neizostavnim dijelom ishrane koja utječe na dugovječnost. Također, za uravnoteženu ishranu bitno je uključiti hranjive namirnice, kao i povremene užine.

"Ne ograničavajte se previše i uživajte u obrocima. Zdravlje nije samo u hrani, več i u radosti koju unosite u svakodnevni život", tvrdi dr. Kelley.