Izbjegavajte piti kafu s sokom od narandže
Kombinovanje kafe i soka od narandže može povećati proizvodnju želučane kiseline, što može izazvati nelagodnosti poput žgaravice i probavnih smetnji. Ova kombinacija može iritirati želudac, zbog čega je bolje uživati samo u kafi.
Kafa i alkohol nisu najbolji spoj
Miješanje kafe s alkoholom može dovesti do dehidracije i poremetiti ravnotežu tečnosti u tijelu. Efekti kafe mogu prikriti sedativni učinak alkohola, što može dovesti do prekomjernog konzumiranja alkohola. Bilo da je riječ o pivu, vinu ili koktelima, bolje je izbjegavati ovu kombinaciju kako biste očuvali ravnotežu u organizmu.
Začinjena hrana i kafa - loš spoj za želudac
Začinjena jela mogu iritirati želudac, a kada se takva hrana kombinuje s kafom, proizvodnja želučane kiseline može se povećati, što može izazvati žgaravicu i nelagodnosti u probavnom sistemu. Jela poput takosa, čilija ili začinjenih jela s ljutim sosom bolje je izbjegavati uz kafu, kako biste izbjegli dodatni stres na probavni sistem.
Kafa i mliječni proizvodi
Kombinacija kafe i mliječnih proizvoda može ometati apsorpciju kalcijuma u tijelu, što može biti posebno značajno za starije osobe koje moraju paziti na gustinu kostiju. Osim toga, za neke ljude, kombinacija kafe s mlijekom može izazvati probavne smetnje. Ako ste navikli piti kafu s mlijekom, možda bi bilo dobro razmisliti o promjeni ove navike.