Izbjegavajte ih
7

Ove tri navike u ishrani mogu povećati rizik od dijabetesa

L. R.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Hranjiva i uravnotežena ishrana je jedna od ključnih faktora za naše cjelokupno zdravlje, a ako vam nedostaju određene nutritivne vrijednosti to bi moglo dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su bolesti seca, pretilost i dijabetes.
Studija objavljena 2023. godine u časopisu Nature Medicine, otkrila je da su neuravnoteženi obrasci ishrane doprinijeli preko 14,1 miliona slučajeva dijabetesa tipa 2 širom svijeta u 2018. godini.

U ovoj studiji korištena je Globalna baza podataka o ishrani (GDD) Ujedinjenih naroda za procjenu prehrambenih navika u 184 zemlje s podacima od 1990. do 2018. godine kako bi se otkrile specifičnosti.

Ova studija imala je za cilj otkriti koji faktori ishrane najviše utječu na rizik od dijabetesa. Od 11 ispitanih prehrambenih faktora, tri su imala najveću ulogu u povećanju rizika od dijabetesa tipa 2, a to su: nedovoljan unos cjelovitih žitarica, višak rafinisane riže i pšenice te prekomjerna konzumacija prerađenog mesa.

Postoji nekoliko razloga zašto je ova hrana povezana s većim rizikom od dijabetesa i hronično povišenim nivoima šećera u krvi. Cjelovite žitarice pune su vlakana, vitamina i minerala koji usporavaju apsorpciju hrane i pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi i energije dosljednijima duže vrijeme.

Rafinisane žitarice poput riže i pšenice obično se nalaze u visoko prerađenoj hrani i nemaju mnogo vlakana pa se brže troše i mogu dovesti do skoka šećera u krvi i kasnijeg pada. Kada tijelo redovno doživljava skokove i padove šećera u krvi, to može dovesti do inzulinske rezistencije i povećati rizik od dijabetesa tipa 2.

Istraživanja su također otkrila da prerađeno meso obično ima visok sadržaj zasićenih masti, holesterola i natrija, što sve može pridonijeti riziku od dijabetesa tipa 2.