Uvrstite ih u ishranu
38

Ovom hranom nadomjestite nedostatak vitamina D i pripremite organizam za zimu

A. Ć.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Tokom zime, kada su dani kraći i sunčeva svjetlost slabija, nivo ovog vitamina u organizmu može značajno opasti. Zbog toga je važno, posebno u zimskim mjesecima, osigurati dovoljan unos vitamina D putem hrane ili dodataka prehrani.
Vitamin D je ključan za održavanje optimalnog zdravlja, a najpoznatiji je po svojoj ulozi u regulaciji apsorpcije kalcija i fosfora, što je od esencijalnog značaja za zdravlje kostiju.

Jedan od najbogatijih izvora vitamina D jesu riblji proizvodi, kao što su tuna, srdela, skuša, bakalar, haringa i losos. Osim ribe, i plodovi mora, uključujući rakove, te određene vrste gljiva, kvasac i goveđa jetra sadrže vitamin D. Također, žumanjak jajeta je dobar izvor ovog vitamina.

Zanimljivo je da mnogi proizvodi danas dolaze obogaćeni vitaminom D, kao što su neki margarini, mlijeko, te žitarice, što može pomoći u osiguravanju adekvatnog unosa ovog važnog nutrijenta.

S obzirom na to da tokom zimskih mjeseci može biti teže dobiti dovoljnu količinu vitamina D samo iz sunčeve svjetlosti, bitno je obratiti pažnju na prehranu i, ako je potrebno, uzimati dodatke prehrani.

Uzimanje vitamina D u preporučenim količinama, uz zdrav način života i pravilnu prehranu, pomoći će očuvanju jakih kostiju i zdravog imuniteta tokom zime.