Ovom hranom nadomjestite nedostatak vitamina D i pripremite organizam za zimu
Jedan od najbogatijih izvora vitamina D jesu riblji proizvodi, kao što su tuna, srdela, skuša, bakalar, haringa i losos. Osim ribe, i plodovi mora, uključujući rakove, te određene vrste gljiva, kvasac i goveđa jetra sadrže vitamin D. Također, žumanjak jajeta je dobar izvor ovog vitamina.
Zanimljivo je da mnogi proizvodi danas dolaze obogaćeni vitaminom D, kao što su neki margarini, mlijeko, te žitarice, što može pomoći u osiguravanju adekvatnog unosa ovog važnog nutrijenta.
S obzirom na to da tokom zimskih mjeseci može biti teže dobiti dovoljnu količinu vitamina D samo iz sunčeve svjetlosti, bitno je obratiti pažnju na prehranu i, ako je potrebno, uzimati dodatke prehrani.
Uzimanje vitamina D u preporučenim količinama, uz zdrav način života i pravilnu prehranu, pomoći će očuvanju jakih kostiju i zdravog imuniteta tokom zime.