
Proces varenja određene hrane i mnogi drugi faktori mogu povećati vjerovatnoću da ćete se osjećati naduto nakon jela. Na sreću, postoje načini za ublažavanje tegoba kod kuće, ali ako se problem ponavlja ili je nadutost jako jaka, možda bi bilo pametno posjetiti liječnika ili jednostavno razmotriti svoje prehrambene navike.
Kako biste spriječili pojavu prekomjerne nadutosti u budućnosti, postoje neki savjeti uz podršku stručnjaka koji će vam pomoći da održite zdravlje crijeva na pravom putu.
Šta uzrokuje nadimanje nakon jela?
Nadutost nakon jela može nastati zbog različitih uzroka – vaše prehrane, životnih navika, alergija ili intolerancije na hranu, a ponekad i određenih zdravstvenih stanja. Neki uobičajeni uzroci koji mogu izazvati nadimanje nakon jela uključuju:
-
Gutanje vazduha tokom žvakanja hrane.
-
Jedete previše hrane odjednom.
-
Konzumiranje hrane koja sadrži puno vlakana ili zamjena za šećer.
-
Intolerancija na laktozu ili drugi problemi s varenjem hrane.
-
Zatvor.
-
Gastroezofagealna refluksna bolest.
-
Pretjeran rast bakterija u želucu.
-
Uzimanje određenih lijekova, poput onih koji su propisani za dijabetes.
Ako je vaša nadutost povremena ili blaga, znajte da je možete smanjiti poduzimanjem nekih koraka. Na primjer, možete razmisliti o redovnoj tjelovježbi prije i poslije jela kako biste pomogli probavi i smanjili simptome nadutosti. Čajevi sa sastojcima poput peperminta i kamilice mogu pomoći u ublažavanju simptoma povezanih sa želucem.
Prilagodite svoju prehranu tako da uključuje puno vode, svježih proizvoda i zdravih masti. Izbjegavajte alkohol, gazirana pića, višak šećera i hranu koja uzrokuje plinove i nadimanje, kao što su pasulj, kupus, karfiol i mliječni proizvodi. Izbjegavanje navika kao što su žvakanje guma, sisanje tvrdih bombona ili pijenje iz slamki. Polako uživajte u obrocima, prestanite pušiti i razmislite o dodavanju probiotičkih dodataka vašoj prehrani.