Redovno konzumiranje začina pozitivno utječe na smanjenje krvnog pritiska i holesterola
Na ovosedmičnom online sastanku "NUTRITION 2021" Američkog društva za prehranu (ASN), naučnici sa Penn State i Clemson Univerziteta trebali bi predstaviti nalaze dva istraživanja koja su utvrdila koristi konzumiranja bilja i začina za zdravlje kardiovaskularnog sistema.
"Istraživanja su pokazala zdravstvene beneficije nastale uključivanjem biljaka i začina u prehranu, uključujući i protuupalna svojstva", rekla je Kayla Kirschner, nutricionistica iz bolnice Lenox Hill u New Yorku, za magazin Healthline.
Jedno istraživanje pokazalo je da dodavanje bilja i začina u obroke može pomoći u smanjenju krvnog pritiska kod ljudi kojima prijeti srčana bolest. Druga studija povezala je dodatke začina sa nižim nivoom holesterola kod osoba s dijabetesom tipa 2.
"Ovo istraživanje pomoći će nam da procijenimo dozu, upotrebu i kratkoročne učinke", kazala je Kirschner te dodala da se nadaju da će buduće studije pružiti dokaze o dugoročnim efektima.
Prednosti za krvni pritisak
Otkrića istraživanja provedenih na Penn Stateu i Texas Tech Univerzitetu, koja su ispitivala kardiometaboličke efekte dodavanja bilja i začina u tipičnu američku prehranu, sugerišu da dodavanje suhih začina u uobičajene recepte ima blagotvoran učinak na krvni pritisak, glavni faktor rizika za srčane bolesti.
Istraživanje je obuhvatilo 71 odraslu osobu iz SAD-a s pretilošću i drugim stanjima koja povećavaju rizik od srčanih bolesti. Tokom istraživanja sudionici su jeli tipičnu američku prehranu, gdje 50 posto kalorija dolazi iz ugljikohidrata, 17 posto iz proteina i 33 posto iz masti, uključujući 11 posto iz zasićenih masti.
Svake četiri sedmice sudionici su mijenjali verzije dijete unoseći različitu količinu začina. Istraživači su otkrili da su sudionici imali najniži nivo krvnog pritiska 24 sata nakon pridržavanja dijete sa začinima. Međutim, nisu otkrili razlike u nivou holesterola ili šećera u krvi.
Snižavanje nivoa holesterola
Još jedna prezentacija na ovosedmičnom sastanku ASN-a istraživat će rezultate nedavne revizije istraživanja koje je pronašlo vezu između dodataka začina i nižeg nivoa holesterola kod ljudi s dijabetesom tipa 2.
Sistematski pregled dostupnih članaka u časopisima o đumbiru, cimetu, kurkumi, kurkuminu i kurkuminoidima sugerisao je povezanost s poboljšanim lipidnim profilom.
Pregled je obuhvatio 28 randomiziranih kontroliranih ispitivanja, u kojima su ljudi sa dijabetesom tipa 2 dobivali suplemente đumbira, cimeta, kurkume, kurkumina ili kurkuminoida.
Preliminarni nalazi pokazuju da ovi začini mogu ponuditi potencijalnu korist ljudima sa dijabetesom tipa 2 i nezdravim visokim nivoom holesterola.
Ispitivanja su trajala od jednog do tri mjeseca i dala su različita saznanja za različite začine i njihovo doziranje.