Sprovedeno istraživanje
29

Samo jedna noć lošeg sna ima veće posljedice nego što većina ljudi misli

I. S.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Novo istraživanje pokazalo je da posljedice samo jedne noći lošeg sna mogu trajati duže nego što smo mislili i itekako narušiti naše zdravlje.

Longitudinalno istraživanje, koje je trajalo 133 dana, utvrdilo je da nedostatak sna može imati trajne posljedice na pamćenje, pažnju i fokus. U suštini, čini se da postoji kašnjenje ispoljavanja utjecaja lošeg sna, što znači da nam se negativni efekti "prikradaju".

Naime, fokus ima tendenciju da bude narušen u prvih sedam dana nakon lošeg sna, što su autori i istraživanja nazvali prvim talasom. Drugi talas, koji se događa sedam do 15 dana nakon lošeg sna, oštećuje sposobnost pamćenja i održavanja pažnje.

"Svakog dana se budimo kao malo drugačija osoba, jer na naša mentalna stanja utječu brojni vanjski faktori. Kvalitet sna, fizička aktivnost i priroda naših društvenih interakcija utječu na stanje našeg mozga u različitim vremenskim razdobljima", naveli su autori.

Bihevioralni, psihički i faktori životnog stila su povezani s mozgom u različitim vremenskim razdobljima, kako kratkoročno - manje od sedam dana, tako i dugoročno - do dvije sedmice.

Autori su naglasili da osjetljivost na gubitak sna varira od osobe do osobe i da ženski hormoni tokom menstrualnog ciklusa također mogu igrati faktor u ovim zaostajanjima, tako da bi neke osobe mogle doživjeti pojačane efekte u različitim tačkama 15-dnevnog perioda.